Jajecznica to chyba jedno z popularniejszych potraw śniadaniowych na całym świecie. Pomimo, że robi się ją bardzo szybko, to nie zawsze w tygodniu mamy czas na dłuższe śniadanie. Zatem pozostaje nam weekend. Jest to czas, kiedy możemy nadrobić zaległości z całego tygodnia i przygotować pyszne śniadanie.

Nie wiem czy wiecie, ale jajka to świetne źródło białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Ponadto, są niskokaloryczne więc idealne dla osób będących na diecie. Luteina zawarta w jajkach zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, jak również poprawia wzrok.

Składniki na puszystą jajecznicę

  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka śmietany
  • odrobina szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Do tego przepisu koniecznie potrzebujemy gęstą śmietanę.

Obejrzyj nasze filmy:

Jak przygotować puszystą jajecznicę

Zaczynamy od wbicia wszystkich jajek do miski. Następnie dodajemy odrobinę soli, pieprzu i śmietanę. To właśnie ona sprawi, że jajecznica stanie się puszysta. Jajka bardzo energicznie roztrzepujemy. Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest przelanie masy jajecznej na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Zmniejszamy ogień i smażymy do czasu aż jajka się zetną.

Po usmażeniu jajecznicę posypujemy odrobiną posiekanego szczypiorku.

Prosty sposób na puszystą jajecznicę
Prosty sposób na puszystą jajecznicę

Smacznego!