Awokado to egzotyczny owoc, który zdaniem wielu dietetyków oraz osób specjalizujących się w zdrowym odżywianiu jest owocem doskonałym. Co prawda jest on bardzo kaloryczny, bo 100g awokado to około 170 kcal, to jednak jego długa lista właściwości prozdrowotnych jest przeważająca.

W tym wpisie pokażę Wam dlaczego kobiety w ciąży powinny jeść awokado.

Sprawdź przepis na: Sałatka z awokado i serem kozim

Obejrzyj nasze filmy:

Witaminy w awokado

Awokado zawiera w sobie wiele mikro oraz makroelementów, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, jest jednak ogromnym bogactwem witamin.

Zawiera duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, a także A, E i K. Witaminy te przyczyniają się, nie tylko do wzmocnienia odporności, ale do poprawnego funkcjonowania organizmu. Chociażby witamina K jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi, a witamina E to odpowiedzialna za usuwanie z organizmu wolnych rodników. Nie trzeba wspominać, że witamina C to poprawa odporności i wspomaganie w walce z przeziębieniem i grypą.

Czy awokado można jeść w ciąży?
Czy awokado można jeść w ciąży?

Dlaczego warto jeść awokado w ciąży

Pomijając witaminy, które są zawarte w tym owocu, to ma on w sobie również spore ilości kwasu foliowego. To on odpowiada w dużej mierze za prawidłowe kształtowanie się układu nerwowego płodu w pierwszych tygodniach jego rozwoju. Zbyt mała jego ilość na początku ciąży, może doprowadzić do wad układu nerwowego. Dlatego lekarze zalecają kobietom, które planują dziecko, oraz tym będącym w ciąży suplementowanie tego składnika, aby była jego odpowiednia ilość.

Szybki przepis na: Idealna pasta z awokado

Oprócz suplementacji w postaci tabletek, warto dostarczać go w naturalnej formie wraz z pożywieniem. Idealne w tym wypadku będzie właśnie awokado.