Przepyszna, pożywna sałatka na bazie młodego szpinaku z kremowym awokado to wspaniała propozycja na szybki lunch. Dostarcza całej gamy składników odżywczych i witamin.
Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do obiadu. Dojrzałe awokado, soczyste pomidorki koktajlowe, kremowy ser kozi i delikatne listki młodego szpinaku to przepyszny, odżywczy mix.
Szybki przepis Sałatka z kurczakiem i parmezanem
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- świeży szpinak baby- 200 g
- awokado- 1 sztuka
- ser kozi- 200 g
- pomidorki koktajlowe- 300 g
- oliwki kalamata- 10 sztuk
- oliwa z oliwek- 3 łyżki
- sok z połówki cytryny
- sól
- pieprz
- chili w proszku- szczypta
-do podania: kromka żytniego chleba
Sałatka z awokado i serem kozim – sposób przygotowania:
Szpinak dokładnie opłucz i wysusz. Awokado pokrój w dość dużą kostkę. Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki lub w ćwiartki. Ser kozi pokrój w drobną kostkę. Na dnie miski ułóż osuszony młody szpinak, awokado, pomidorki koktajlowe, oliwki kalamata oraz ser kozi. Całość dokładnie wymieszaj.
W osobnej miseczce przygotuj sos: wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
Sałatkę podawaj z kromką żytniego chleba.

Smacznego.