Przepyszna, pożywna sałatka na bazie młodego szpinaku z kremowym awokado to wspaniała propozycja na szybki lunch. Dostarcza całej gamy składników odżywczych i witamin.

Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do obiadu. Dojrzałe awokado, soczyste pomidorki koktajlowe, kremowy ser kozi i delikatne listki młodego szpinaku to przepyszny, odżywczy mix.

Szybki przepis Sałatka z kurczakiem i parmezanem

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki:

  • świeży szpinak baby- 200 g
  • awokado- 1 sztuka
  • ser kozi- 200 g
  • pomidorki koktajlowe- 300 g
  • oliwki kalamata- 10 sztuk
  • oliwa z oliwek- 3 łyżki
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • chili w proszku- szczypta

-do podania: kromka żytniego chleba

Sałatka z awokado i serem kozim – sposób przygotowania:

Szpinak dokładnie opłucz i wysusz.  Awokado pokrój w dość dużą kostkę. Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki lub w ćwiartki. Ser kozi pokrój w drobną kostkę. Na dnie miski ułóż osuszony młody szpinak, awokado, pomidorki koktajlowe, oliwki kalamata oraz ser kozi. Całość dokładnie wymieszaj.

W osobnej miseczce przygotuj sos: wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Sałatkę podawaj z kromką żytniego chleba.

Sałatka z awokado i serem kozim
Sałatka z awokado i serem kozim

Smacznego.