Ziołowa karkówka z grilla to jedna z propozycji na mięsne danie grillowe. Odpowiednio przyprawione mięso to podstawa każdego grilla, to w przyprawach i długim marynowaniu mięsa tkwi sekret.

Karkówkę będziemy grillować z czerwoną cebulą i papryką. Możemy ją podać wraz z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniaczkami. Jeśli akurat nie jest sezon grillowy to możecie przygotować ją i upiec w piekarniku.

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka

Składniki na marynatę

  • 10 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku

Ziołowa karkówka z grilla – jak przygotować

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy olej oraz pozostałe przyprawy.

Obejrzyj nasze filmy:

Karkówkę myjemy osuszamy i kroimy w 1,5-2 cm grubości plastry. Następnie każdy z nich nacieramy marynatą i zostawiamy w misce. Miskę przykrywamy folią spożywczą i na minimum 12 godzin wstawiamy do lodówki.

Następnego dnia na rozgrzany ruszt kładziemy mięso. Smażymy z jednej strony, następnie obracamy i na każdym plastrze karkówki kładziemy plaster czerwonej cebuli oraz kawałek papryki.

Mięso możemy podać na przykład z sałatką ziemniaczaną.

Ziołowa karkówka z grilla - jak przygotować
Ziołowa karkówka z grilla – jak przygotować

Smacznego!