Ziołowa karkówka z grilla to jedna z propozycji na mięsne danie grillowe. Odpowiednio przyprawione mięso to podstawa każdego grilla, to w przyprawach i długim marynowaniu mięsa tkwi sekret.
Karkówkę będziemy grillować z czerwoną cebulą i papryką. Możemy ją podać wraz z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniaczkami. Jeśli akurat nie jest sezon grillowy to możecie przygotować ją i upiec w piekarniku.
Składniki
- 1 kg karkówki
- czerwona cebula
- czerwona papryka
Składniki na marynatę
- 10 łyżek oleju
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku
Ziołowa karkówka z grilla – jak przygotować
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy olej oraz pozostałe przyprawy.
Obejrzyj nasze filmy:
Karkówkę myjemy osuszamy i kroimy w 1,5-2 cm grubości plastry. Następnie każdy z nich nacieramy marynatą i zostawiamy w misce. Miskę przykrywamy folią spożywczą i na minimum 12 godzin wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia na rozgrzany ruszt kładziemy mięso. Smażymy z jednej strony, następnie obracamy i na każdym plastrze karkówki kładziemy plaster czerwonej cebuli oraz kawałek papryki.
Mięso możemy podać na przykład z sałatką ziemniaczaną.
Smacznego!