Francuskie tosty z jajkiem to pomysł na pyszne i szybkie śniadanie. Idealnie sprawdzą się „leniwy” niedzielny poranek.
Podajemy je razem z jajkiem sadzonym, gdzie jeszcze płynne żółtko podkreśli smak tostów.
Składniki i przepis znajdziecie poniżej…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (2 porcje)
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 100g sera żółtego
- 4 plasterki szynki
- 2+1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- masło
- sól
- pieprz
Przepis na francuskie tosty z jajkiem
- Na kromce pieczywa układamy 2 plasterki szynki i posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy drugą kromką delikatnie dociskając.
- W misce z mlekiem, roztrzepujemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Tosty maczamy w masie jajecznej, a następnie smażymy na patelni na maśle.
- W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy jajka sadzone. Jajko powinno mieć jeszcze płynne żółtko.
- Usmażone tosty przekładamy na talerze, a następnie układamy na nich usmażone jajko.
Smacznego!