Francuskie tosty z jajkiem to pomysł na pyszne i szybkie śniadanie. Idealnie sprawdzą się „leniwy” niedzielny poranek.

Podajemy je razem z jajkiem sadzonym, gdzie jeszcze płynne żółtko podkreśli smak tostów.

Składniki i przepis znajdziecie poniżej…

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (2 porcje)

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 100g sera żółtego
  • 4 plasterki szynki
  • 2+1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • masło
  • sól
  • pieprz

Przepis na francuskie tosty z jajkiem

  1. Na kromce pieczywa układamy 2 plasterki szynki i posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy drugą kromką delikatnie dociskając.
  2. W misce z mlekiem, roztrzepujemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Tosty maczamy w masie jajecznej, a następnie smażymy na patelni na maśle.
  3. W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy jajka sadzone. Jajko powinno mieć jeszcze płynne żółtko.
  4. Usmażone tosty przekładamy na talerze, a następnie układamy na nich usmażone jajko.

Francuskie tosty z jajkiem

Smacznego!