Wiele osób na świecie nie wyobraża sobie życia bez ulubionych potraw z mięsem. Według żywieniowców odpowiednia ilość mięsa w zbilansowanej diecie jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera ono wiele cennych składników odżywczych, które trudno zastąpić, jedząc jedynie pokarm roślinny. Dzięki temu korzystnie wpływa na zdrowie, sprawność fizyczną, koncentrację, a także ogólne samopoczucie.
Jakie są korzyści jedzenia mięsa?
Odpowiedniej jakości mięso jest jednym z najcenniejszych pod względem składników odżywczych produktem. Z tego względu warto wprowadzić je do zbilansowanej diety, aby móc cieszyć się siłą i zdrowiem. W mięsie znajduje się bogactwo rozmaitych witamin, szczególnie z grupy B (B1, B12, B2 i B3, czyli niacyna zwaną witaminą PP), a także z grupy D i A, które wpływają na wygląd cery, włosów i paznokci. Duże znaczenie dla poprawnego funkcjonowania organizmu ma również zawarte w mięsie: cynk, magnez, wapń, selen, sód, fosfor i miedź.
W mięsie znajduje się żelazo, które jest dużo lepiej przyswajalne niż w przypadku produktów pochodzenia roślinnego. Z tego względu dietetycy zalecają jego spożywanie kobietom w czasie menstruacji, a także osobom chorym na anemię. To także doskonały składnik diety sportowców, ponieważ ze względu na pełnowartościowe białko i dużą zawartość kreatyny powoduje wzrost mięśni i dużo szybszy spadek tkanki tłuszczowej. Duże znaczenie mają także zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które charakteryzują się szerokim spektrum dobroczynnego działania na organizm.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak duże znaczenie dla organizmu ma rodzaj mięsa?
W zależności od wybranego mięsa może ono różnić się nieco rodzajem oraz zawartością składników odżywczych. Obecnie uważa się, że najzdrowsze są białe gatunki o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak kurczak, indyk czy królik. Warto jednak sięgać również po czerwone mięso – wołowinę, wieprzowinę czy cielęcinę, gdyż zawiera dużą ilość żelaza potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek. Z białych najpopularniejszych mięs w Polsce jest kurczak ze względu na lekkostrawność, łatwy dostęp oraz niską cenę. Doskonałą alternatywą dla niego jest indyk, który zawiera dużo białka i wyjątkowo mało tłuszczu.
Dla osób, które preferują chude i delikatne mięso doskonale sprawdzi się jagnięcina lub królik. Mięso z królika ma sporo białka, najwięcej witaminy B6 i B12 w porównaniu do innych mięs, a przy tym niewielką ilość tłuszczu i rzadko powoduje alergię. Kaczkę zaliczyć można do czerwonych mięs, a przy tym ma dość tłustą konsystencję. Warto jednak spożywać je ze względu na cenne składniki odżywcze. Wieprzowina to z kolei cenne źródło żelaza, cynku i witaminy B1. Do codziennej diety najlepiej wybrać chude kawałki, takie jak schab czy szynka. Obecnie dużą popularnością cieszy się wołowina, która ma dużo więcej żelaza i cynku niż kurczak, a przy tym smakuje wyjątkowo wyśmienicie.
Dlaczego jakość kupowanego mięsa jest ważna?
Bez względu na rodzaj wybranego mięsa powinno się przede wszystkim zwrócić uwagę na jego jakość. Rozpoznać można ją po wyglądzie oraz zapachu. Wszelkie zasinienia i wyschnięte części mogą świadczyć o nieprawidłowym przechowywaniu. Jeśli dodatkowo wydziela się nieprzyjemny zapach, prawdopodobnie mięso jest nieświeże lub było chemicznie “odmłodzone”. W zależności od rodzaju mięsa może ono mieć od jasnej barwy, przez jasno różową i czerwoną, aż po bordową. Przed zakupem warto sprawdzić skład mięsa, aby miało jak najmniej substancji konserwujących, wypełniaczy i wzmacniaczy smaku.
Poszukując znakomitej jakości produktów, warto skorzystać z oferty sklepu internetowego Swiezemieso.pl. Znajduje się tam najwyższej klasy mięso i wędliny od starannie wyselekcjonowanych, sprawdzonych producentów. W bogatej ofercie dostępna jest świeża i sezonowana wołowina, cielęcina, jagnięcina, wieprzowina, mięso królicze, a także świeży i mrożony drób oraz wyśmienite wędliny w korzystnych cenach. Poza tym znaleźć można również artykuły, takie jak makarony, oliwy, przyprawy, sosy czy przetwory z rozmaitych zakątków świata.