Podudzia z kurczaka w herbacie

Podudzia z kurczaka w herbacie

Podudzia z kurczaka w herbacie to połączenie klasyki ze składnikiem dość nie oczywistym. Śmiało można to danie podać na każdą okazję a głębia smaku przeniesie nas do innego wymiaru.

Danie jest bardzo proste w przygotowaniu.

Listę najpotrzebniejszych składników i przepis przedstawiam poniżej.

Składniki

  1. 8 podudzi z kurczaka
  2. 2 szklanki naparu z mocnej czarnej herbaty
  3. 1 chili
  4. 1 łyżka sosu sojowego
  5. 2 łyżki octu winnego
  6. Sól, pieprz, zioła wedle uznania

Przepis na podudzia z kurczaka w herbacie

  1. Podudzia z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i włóż do miski. W tym samym czasie przygotuj napar z herbaty. Wlej go do kurczaka i odstaw na noc do lodówki
  2. Papryczkę chili przekrój na pół, dodaj do mięsa. Całość umieść w naczyniu żaroodpornym, mięso zamarynuj w sosie, occie, dodaj sól i pieprz.
  3. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza – piecz 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 i piecz przez 60 minut. Pamiętaj by co jakiś czas podlewać kurczaka herbacianym wywarem i powstałym sosem z mięsa. W ten sposób będzie kruchy i soczysty.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.