Podudzia z kurczaka w herbacie to połączenie klasyki ze składnikiem dość nie oczywistym. Śmiało można to danie podać na każdą okazję a głębia smaku przeniesie nas do innego wymiaru.
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu.
Listę najpotrzebniejszych składników i przepis przedstawiam poniżej.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 8 podudzi z kurczaka
- 2 szklanki naparu z mocnej czarnej herbaty
- 1 chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- Sól, pieprz, zioła wedle uznania
Przepis na podudzia z kurczaka w herbacie
- Podudzia z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i włóż do miski. W tym samym czasie przygotuj napar z herbaty. Wlej go do kurczaka i odstaw na noc do lodówki
- Papryczkę chili przekrój na pół, dodaj do mięsa. Całość umieść w naczyniu żaroodpornym, mięso zamarynuj w sosie, occie, dodaj sól i pieprz.
- Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza – piecz 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 i piecz przez 60 minut. Pamiętaj by co jakiś czas podlewać kurczaka herbacianym wywarem i powstałym sosem z mięsa. W ten sposób będzie kruchy i soczysty.
Smacznego!