Zielona herbata – właściwości lecznicze

Zielona herbata

Zielona herbata różni się od wszystkich innych tym, że nie ulega fermentacji lecz suszona jest zaraz po zebraniu w celu zatrzymania wszystkich jej własności.

Zielona herbata charakteryzuje się ogromnymi właściwościami:

  1. broni przed powstaniem raka ale nie leczy już rozwijającej się choroby,
  2. wspomaga trawienie pokarmów, wspomaga pracę serca,
  3. działa relaksacyjnie na nasz układ nerwowy,
  4. posiada właściwości lecznicze, wspomaga odporność naszego organizmu chroni przed próchnicą zębów.

Jest kilkanaście odmian zielonych herbat.

Zaleca się picie jej regularnie ale z niewielka ilością cukru dla smaku ponieważ traci ona swoje własności. Naukowcy udowodnili, że picie herbat zielonych wspomaga proces chudnięcia. Kilka minut intensywnych ćwiczeń i zobaczymy poprawy. To największa zaleta tych herbat nie tylko leczy ale i wspomaga nasz metabolizm.

Jak parzyć zieloną herbatę

Sposób parzenia jej jest różny. Każdy robi to inaczej. Dobrą recepta na utrzymanie idealnego smaku i aromatu leży w temperaturze wody którą ją zalewamy. Powinna ona wynosić około 70 stopni Celsjusza i parzyć się od 3-4 minut. W przeciwnym razie herbata staje się cierpka i traci swoje własności smakowe i lecznicze.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.