
Zielona herbata – właściwości lecznicze
Zielona herbata różni się od wszystkich innych tym, że nie ulega fermentacji lecz suszona jest zaraz po zebraniu w celu zatrzymania wszystkich jej własności.
Zielona herbata charakteryzuje się ogromnymi właściwościami:
- broni przed powstaniem raka ale nie leczy już rozwijającej się choroby,
- wspomaga trawienie pokarmów, wspomaga pracę serca,
- działa relaksacyjnie na nasz układ nerwowy,
- posiada właściwości lecznicze, wspomaga odporność naszego organizmu chroni przed próchnicą zębów.
Jest kilkanaście odmian zielonych herbat.
Zaleca się picie jej regularnie ale z niewielka ilością cukru dla smaku ponieważ traci ona swoje własności. Naukowcy udowodnili, że picie herbat zielonych wspomaga proces chudnięcia. Kilka minut intensywnych ćwiczeń i zobaczymy poprawy. To największa zaleta tych herbat nie tylko leczy ale i wspomaga nasz metabolizm.
Jak parzyć zieloną herbatę
Sposób parzenia jej jest różny. Każdy robi to inaczej. Dobrą recepta na utrzymanie idealnego smaku i aromatu leży w temperaturze wody którą ją zalewamy. Powinna ona wynosić około 70 stopni Celsjusza i parzyć się od 3-4 minut. W przeciwnym razie herbata staje się cierpka i traci swoje własności smakowe i lecznicze.