Filet z zębacza z pesto i czarną soczewicą to propozycja na zdrowy, pyszny obiad z rybą roli głównej. Tym razem wybrałem do tego dania zębacza, aby mięso miało znacznie inny smak, aniżeli smak dorsza czy łososia. Mięso zębacza jest bardzo delikatne w smaku, jędrne i chude.
Kluczem tego dania jest przygotowanie domowego pesto. A rybę podamy z czarną soczewicą.
Składniki (na 4 porcje)
- 4 filety z ryby
- 2 garści liści bazylii
- 50g parmezanu
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 50g orzeszków piniowych
- sól
- pieprz
- pomidor
- 1 szklanka czarnej soczewicy
Filet z zębacza z pesto i czarną soczewicą – jak przygotować
Soczewicę przez 30 minut namaczamy w wodzie. Następnie odlewamy wodę i gotujemy soczewicę przez 25 minut na średnik ogniu. Musimy pilnować, czy soczewica nie pochłonęła zbyt dużo wody. Jeśli tak się stało to dolewamy odrobinę wody. Po ugotowaniu odcedzamy.
Obejrzyj nasze filmy:
Do blendera dodajemy liście bazylii dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki parmezan, orzeszki piniowe, oliwę i czosnek, wcześniej obrany z łupinek. Doprawiamy pesto solą i pieprzem. Całość blendujemy.
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i układamy na blaszce do pieczenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek zębacza kładziemy łyżkę pesto i i plaster pomidora. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy przez 20 minut.
Rybę przekładamy na talerz i kładziemy obok soczewicę. Bardzo fajnym pomysłem jest podanie jej również z fasolką szparagową.
Smacznego!