Brownie o smaku pomarańczy
Desery

Brownie o smaku pomarańczy

Facebook

Brownie to ciasto, które się szybko robi i zawsze się uda, bo swoim wyglądem przypomina zakalec. Tym razem postanowiłem delikatnie zmienić jego smak i przygotować Brownie o smaku pomarańczy. To Brownie jest wilgotne w środku, delikatnie chrupiące z zewnątrz i bardzo, ale to bardzo czekoladowe.

Przepis na szybkie ciasto: Cytrynowe ciasto drożdżowe

Składniki

  • 180 g masła
  • 3 jajka
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka aromatu pomarańczowego
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 200g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Najlepiej aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Będziemy mieli wtedy większą pewność, że ciasto się uda.

Brownie o smaku pomarańczy [PRZEPIS]

Zaczynamy od roztopienia w rondelku masła. Następnie dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na bok, aby przestygło.

W misce przy pomocy widelca, albo rózgi roztrzepujemy jajka z cukrem. Dodajemy następnie aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy. Następnie wlewamy masę czekoladową, przestudzoną do temperatury pokojowej i dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy, aby nie było grudek.

Przepis na: Brownie z Termomixa cioci Marty

Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 st. C przez 25 minut. Pieczemy ciasto w opcji góra- dół, bez termoobiegu. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, może on być mokry, ale nie mogą być widoczne na nim oznaki surowego ciasta.

Smacznego.

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.