Brownie to ciasto, które się szybko robi i zawsze się uda, bo swoim wyglądem przypomina zakalec. Tym razem postanowiłem delikatnie zmienić jego smak i przygotować Brownie o smaku pomarańczy. To Brownie jest wilgotne w środku, delikatnie chrupiące z zewnątrz i bardzo, ale to bardzo czekoladowe.
Ciasta brownie to klasyczny faworyt wśród wielu miłośników deserów. Niezależnie od tego, czy lubisz czekoladową słodycz, czy coś o pysznym pomarańczowym smaku, każdy znajdzie coś dla siebie w tej klasycznej uczcie.
Pomarańczowe brownie nie jest bardzo popularne w piekarniach, ale można je łatwo zrobić w domu z pomocą podstawowych składników.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz wiele ciekawych przepisów na ciasta. Są i czekoladowe klasyki jak brownie z termomixa, czy też klasyczny przepis na ciasto czekoladowe dla osób będących na diecie bezglutenowej bezglutenowe brownie. Myślę, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Brownie o smaku pomarańczy składniki
- 180 g masła
- 3 jajka
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka aromatu pomarańczowego
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 200g cukru
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Najlepiej aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Będziemy mieli wtedy większą pewność, że ciasto się uda.
Brownie o smaku pomarańczy przepis
Zaczynamy od roztopienia w rondelku masła. Następnie dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na bok, aby przestygło.
W misce przy pomocy widelca, albo rózgi roztrzepujemy jajka z cukrem. Dodajemy następnie aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy. Następnie wlewamy masę czekoladową, przestudzoną do temperatury pokojowej i dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy, aby nie było grudek.
Przepis na: Brownie z Termomixa cioci Marty
Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 st. C przez 25 minut. Pieczemy ciasto w opcji góra- dół, bez termoobiegu. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, może on być mokry, ale nie mogą być widoczne na nim oznaki surowego ciasta.
Smacznego.