Placuszki na sodzie to moja propozycja na pyszne, słodkie śniadanie. Placuszki na sodzie podajemy razem z jogurtem naturalnym oraz owocami.
Spis treści
Możecie użyć dowolnych owoców, najlepiej tych sezonowych, które są aktualnie dostępne w sklepach.
Dlaczego warto przygotować placuszki na sodzie?
Są takie dania, które przenoszą w sentymentalną podróż do dzieciństwa. Placki na sodzie są właśnie tym typem potrawy. Ekstremalnie szybkie w wykonaniu, pyszne i puszyste doskonale smakują z dodatkiem miodu lub twarożku. Można je jeść na słodko, choć stanowią także dobre połączenie z wytrawnymi dodatkami.
Obejrzyj nasze filmy:
Placuszki na sodzie są niezwykle uniwersalnym daniem, można je smażyć zawsze, gdy w domu brakuje pieczywa, szczególnie, że przygotowanie ich jest tak proste.
Soda ma właściwości takie jak proszek do pieczenia, dlatego placuszki śniadaniowe wykonane właśnie na sodzie są bardzo puszyste i nie tylko dzieci za nimi przepadają.
Koniecznie na patelni trzeba je smażyć na złoto, wtedy pięknie prezentują się na talerzu z różnymi dodatkami. Warto zabrać swoją rodzinę w sentymentalną podróż, w której placuszki na sodzie grają główną rolę. Ich przygotowanie jest tak proste, że warto zaangażować nawet małe dzieci do ich przyrządzania.
Są znane także pod nazwą Sodzioki, a do ich przyrządzenia można także wykorzystać zsiadłe mleko.
Takie śniadanie to nie tylko porcja witamin, ale również energia na cały dzień!
Pomysły na pyszne śniadanie
U nas na blogu znajdziesz pyszne przepisy na proste, ale zarazem smaczne śniadania. Są przepisy na pyszne amerykańskie pankejki, ale także tradycyjne dania kuchni polskiej – twarożki. Do nich idealnie pasują świeżo wypiekane bułeczki.

Placuszki na sodzie składniki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo
- olej do smażenia
- owoce
- jogurt naturalny
Placuszki na sodzie przepis
Jajka rozcieramy z cukrem. Następnie mąkę wraz z proszkiem i sodą przesiewamy do miski. Taki zabieg sprawi, że mąką będzie napowietrzona, a placuszki puszyste i delikatne.
Następnie mieszamy suche składniki z jajkami i mlekiem. Mieszamy bardzo dokładnie, aby nie było grudek. Nikt nie lubi czuć mąki podczas jedzenia. Ciasto powinno być dość gęste.
Nabieramy ciasto łyżką i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy je na rumiany kolor z obu stron.
Podajemy je z owocami i jogurtem naturalnym. Są pyszne.

Placuszki na sodzie oczyszczanej to pyszna propozycja na szybki i smaczny posiłek. Ich prostota w przygotowaniu i wszechstronność sprawiają, że są ulubionym daniem wielu miłośników kulinariów. Niezależnie od tego, czy podajesz je na śniadanie, przekąskę czy deser, placuszki na sodzie z pewnością zachwycą Twoje podniebienie.
Smacznego!
super pomysł na śniadanie :)
😈