Placuszki na sodzie to moja propozycja na pyszne, słodkie śniadanie. Placuszki na sodzie podajemy razem z jogurtem naturalnym oraz owocami.

Możecie użyć dowolnych owoców, najlepiej tych sezonowych, które są aktualnie dostępne w sklepach.

Dlaczego warto przygotować placuszki na sodzie?

Są takie dania, które przenoszą w sentymentalną podróż do dzieciństwa. Placki na sodzie są właśnie tym typem potrawy. Ekstremalnie szybkie w wykonaniu, pyszne i puszyste doskonale smakują z dodatkiem miodu lub twarożku. Można je jeść na słodko, choć stanowią także dobre połączenie z wytrawnymi dodatkami.

Placuszki na sodzie są niezwykle uniwersalnym daniem, można je smażyć zawsze, gdy w domu brakuje pieczywa, szczególnie, że przygotowanie ich jest tak proste.

Soda ma właściwości takie jak proszek do pieczenia, dlatego placuszki śniadaniowe wykonane właśnie na sodzie są bardzo puszyste i nie tylko dzieci za nimi przepadają.

Koniecznie na patelni trzeba je smażyć na złoto, wtedy pięknie prezentują się na talerzu z różnymi dodatkami. Warto zabrać swoją rodzinę w sentymentalną podróż, w której placuszki na sodzie grają główną rolę. Ich przygotowanie jest tak proste, że warto zaangażować nawet małe dzieci do ich przyrządzania.

Są znane także pod nazwą Sodzioki, a do ich przyrządzenia można także wykorzystać zsiadłe mleko.

Takie śniadanie to nie tylko porcja witamin, ale również energia na cały dzień!

Pomysły na pyszne śniadanie

U nas na blogu znajdziesz pyszne przepisy na proste, ale zarazem smaczne śniadania. Są przepisy na pyszne amerykańskie pankejki, ale także tradycyjne dania kuchni polskiej – twarożki. Do nich idealnie pasują świeżo wypiekane bułeczki.

Placuszki na sodzie
Placuszki na sodzie

Placuszki na sodzie składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • owoce
  • jogurt naturalny

Placuszki na sodzie przepis

Jajka rozcieramy z cukrem. Następnie mąkę wraz z proszkiem i sodą przesiewamy do miski. Taki zabieg sprawi, że mąką będzie napowietrzona, a placuszki puszyste i delikatne.

Następnie mieszamy suche składniki z jajkami i mlekiem. Mieszamy bardzo dokładnie, aby nie było grudek. Nikt nie lubi czuć mąki podczas jedzenia. Ciasto powinno być dość gęste.

Nabieramy ciasto łyżką i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy je na rumiany kolor z obu stron.

Podajemy je z owocami i jogurtem naturalnym. Są pyszne.

Placuszki na sodzie
Placuszki na sodzie

Placuszki na sodzie oczyszczanej to pyszna propozycja na szybki i smaczny posiłek. Ich prostota w przygotowaniu i wszechstronność sprawiają, że są ulubionym daniem wielu miłośników kulinariów. Niezależnie od tego, czy podajesz je na śniadanie, przekąskę czy deser, placuszki na sodzie z pewnością zachwycą Twoje podniebienie.

Smacznego!