Ciasto murzynek
Desery

Ciasto murzynek

Ciasto murzynek jest wilgotne, puszyste i bardzo delikatne w smaku. Jego smak jest przyjemnie kakaowy i znika ze stołu w bardzo szybkiem tempie.

Polane dodatkowo czekoladową polewą jeszcze bardziej podkreśla jego wyjątkowy smak. Ciasto jest bardzo łatwe i przede wszystkim szybkie do przygotowania.

Poniżej znajdziecie przepis i listę składników.

Sprawdź: Kosmetyki w mega wyprzedaży!

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 10 łyżek mąki
  • łyżeczka aromatu rumowego
  • ewentualnie orzechy i rodzynki

Składniki na polewę czekoladową

  • 200g czekolady
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Przeczytaj przepis: Cytrynowe ciasto drożdżowe

Ciasto murzynek – przepis

  1. Mleko, masło, cukier i kakao gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Żółtka wraz z aromatem, mąką i posiekanymi orzechami dodajemy do ostudzonej masy kakaowej i mieszamy.
  4. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli „na sztywno”. Przekładamy je masy i bardzo delikatnie mieszamy.
  5. Masę przelewamy do tortownicy (o średnicy 22-24 cm) wysmarowanej masłem, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu zostawiamy je w nagrzanym piekarniku jeszcze przez ok. 7 minut.
  7. Murzynka polewamy czekoladową polewą. Przepis poniżej.

Czekoladowa polewa – przepis

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (jeśli nie macie czasu to podgrzejcie czekoladę w rondelku, albo wstawcie ją w miseczce do mikrofalówki).
  2. Dodajemy masło, mleko, śmietanę i całość mieszamy.
  3. Polewą smarujemy ciasto, najlepiej jak jeszcze jest ciepłe.

Ciasto murzynek

Przeczytaj o: Zupa dyniowa z imbirem

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.