Ciasto murzynek jest wilgotne, puszyste i bardzo delikatne w smaku. Jego smak jest przyjemnie kakaowy i znika ze stołu w bardzo szybkiem tempie.

Murzynek to nasze polskie ciasto czekoladowe, puszyste, wspaniale wilgotne. Dawniej nasze babcie piekły je w prodiżach i zawsze wychodziło idealne. Dzisiejsze przepisy pozwalają na upieczenie tego pysznego ciasta klasycznie w piekarniku i na szczęście wychodzą tak samo dobre jak dawniej.

Jak smakuje murzynek?

Ciasto murzynek jest intensywnie kakaowe, a jeśli polejemy go czekoladową polewą nie tylko dzieci będą wniebowzięte. Ciasto nie należy do najłatwiejszych jednak broni się smakiem. Choć nazwa ciasta nie jest w dzisiejszych czasach zbyt popularna cały czas smakuje wyśmienicie.

Tradycyjny murzynek ma w swoim składzie głównie kakao, mąkę i wodę itp., czyli tylko kilka podstawowych składników. Ta prostota sprawia, że ciasto jest bardzo pyszne.

Przepis na ciasto murzynek jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest w pewnym sensie naszą polską niepisaną tradycją. Placek murzynek wychodzi za każdym razem puszysty, kruchy i wilgotny. Lekkie ciasto świetnie nadaje się na podwieczorek lub przekąskę do szkoły i pracy.

Polane dodatkowo czekoladową polewą jeszcze bardziej podkreśla jego wyjątkowy smak. Ciasto murzynek jest bardzo łatwe i przede wszystkim szybkie do przygotowania.

Poniżej znajdziecie przepis i listę składników…

Szybkie ciasta bez pieczenia

Desery to nie tylko ciasta, które wymagają pieczenia w piekarniku, to również ciasta nie wymagające pieczenia. Na naszym blogu kulinarnym mamy dla Was propozycję na pyszne ciasto 3 Bit oraz sernik bez pieczenia na herbatnikach.

Murzynek składniki

  • 1/3 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajek
  • szczypta soli
  • 10 łyżek mąki (1 szklanka)
  • 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu rumowego
  • ewentualnie orzechy i rodzynki

Składniki na polewę czekoladową

  • 200g czekolady
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Ciasto murzynek przepis

  1. Mleko, masło, cukier i kakao gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Żółtka wraz z aromatem, mąką proszkiem do pieczenia, sodą i posiekanymi orzechami dodajemy do ostudzonej masy kakaowej i mieszamy.
  4. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli „na sztywno”. Przekładamy je masy i bardzo delikatnie mieszamy.
  5. Masę przelewamy do tortownicy (o średnicy 22-24 cm) wysmarowanej masłem, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu zostawiamy je w nagrzanym piekarniku jeszcze przez ok. 7 minut.
  7. Murzynka polewamy czekoladową polewą. Przepis poniżej.

Czekoladowa polewa – przepis

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (jeśli nie macie czasu to podgrzejcie czekoladę w rondelku, albo wstawcie ją w miseczce do mikrofalówki).
  2. Dodajemy masło, mleko, śmietanę i całość mieszamy.
  3. Polewą smarujemy ciasto, najlepiej jak jeszcze jest ciepłe.
Ciasto murzynek
Ciasto murzynek
Ciasto murzynek
Ciasto murzynek

Smacznego!