Ciasto murzynek jest wilgotne, puszyste i bardzo delikatne w smaku. Jego smak jest przyjemnie kakaowy i znika ze stołu w bardzo szybkiem tempie.
Murzynek to nasze polskie ciasto czekoladowe, puszyste, wspaniale wilgotne. Dawniej nasze babcie piekły je w prodiżach i zawsze wychodziło idealne. Dzisiejsze przepisy pozwalają na upieczenie tego pysznego ciasta klasycznie w piekarniku i na szczęście wychodzą tak samo dobre jak dawniej.
Jak smakuje murzynek?
Ciasto murzynek jest intensywnie kakaowe, a jeśli polejemy go czekoladową polewą nie tylko dzieci będą wniebowzięte. Ciasto nie należy do najłatwiejszych jednak broni się smakiem. Choć nazwa ciasta nie jest w dzisiejszych czasach zbyt popularna cały czas smakuje wyśmienicie.
Obejrzyj nasze filmy:
Tradycyjny murzynek ma w swoim składzie głównie kakao, mąkę i wodę itp., czyli tylko kilka podstawowych składników. Ta prostota sprawia, że ciasto jest bardzo pyszne.
Przepis na ciasto murzynek jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest w pewnym sensie naszą polską niepisaną tradycją. Placek murzynek wychodzi za każdym razem puszysty, kruchy i wilgotny. Lekkie ciasto świetnie nadaje się na podwieczorek lub przekąskę do szkoły i pracy.
Polane dodatkowo czekoladową polewą jeszcze bardziej podkreśla jego wyjątkowy smak. Ciasto murzynek jest bardzo łatwe i przede wszystkim szybkie do przygotowania.
Poniżej znajdziecie przepis i listę składników…
Szybkie ciasta bez pieczenia
Desery to nie tylko ciasta, które wymagają pieczenia w piekarniku, to również ciasta nie wymagające pieczenia. Na naszym blogu kulinarnym mamy dla Was propozycję na pyszne ciasto 3 Bit oraz sernik bez pieczenia na herbatnikach.
Murzynek składniki
- 1/3 szklanka mleka
- 100 g masła
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 jajek
- szczypta soli
- 10 łyżek mąki (1 szklanka)
- 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu rumowego
- ewentualnie orzechy i rodzynki
Składniki na polewę czekoladową
- 200g czekolady
- 1 łyżka śmietany
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Ciasto murzynek przepis
- Mleko, masło, cukier i kakao gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka wraz z aromatem, mąką proszkiem do pieczenia, sodą i posiekanymi orzechami dodajemy do ostudzonej masy kakaowej i mieszamy.
- Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli „na sztywno”. Przekładamy je masy i bardzo delikatnie mieszamy.
- Masę przelewamy do tortownicy (o średnicy 22-24 cm) wysmarowanej masłem, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu zostawiamy je w nagrzanym piekarniku jeszcze przez ok. 7 minut.
- Murzynka polewamy czekoladową polewą. Przepis poniżej.
Czekoladowa polewa – przepis
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (jeśli nie macie czasu to podgrzejcie czekoladę w rondelku, albo wstawcie ją w miseczce do mikrofalówki).
- Dodajemy masło, mleko, śmietanę i całość mieszamy.
- Polewą smarujemy ciasto, najlepiej jak jeszcze jest ciepłe.
Smacznego!
Czy do tego ciasta nie potrzeba proszku do pieczenia lub sody?
Oczywiście!