Delikatny sernik toffi
Desery

Delikatny sernik toffi

Od czasu do czasu warto pozwolić sobie na odrobinę przyjemności i zjeść kawałek dobrego ciasta. Delikatny sernik toffi to słodka propozycja na smakowy sernik.

Serniczek nie jest trudny w przygotowaniu, a ma delikatny, puszysty smak :) Myślę, że zachwyci każdego, kto będzie miał okazję go spróbować :)

Ten sernik przygotujemy zarówno z sera, który zmielimy w maszynce, ale możecie również kupić taki gotowy w wiaderku w sklepie. Sernik niezależnie od rodzaju będzie miał idealną konsystencję i będzie smakował równie dobrze.

Jednak to ciasto jest przeznaczone dla cierpliwych, po upieczeniu sernik musi chwilę przestygnąć aby mógł w smaku przekazać wszystkie swoje walory.

Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również inne ciekawe pomysły na ciasta. Polecam Wam pyszne ucierane ciasto ze śliwkami, albo sernik czekoladowy.

Sernik toffi składniki (blaszka 24×34 cm)

  • 1 kg sera na sernik
  • 500 ml śmietany 30%
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie o smaku toffi
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżka masła
  • sól
  • puszka kajmaku – ok. 400g
  • paczka biszkoptów
  • garść orzechów włoskich

Sernik toffi przepis

Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy porcjami ser, śmietanę i olej.

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Budynie rozpuszczamy w mleku.

Do masy serowej dodajemy budynie i ubite białka.

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę biszkoptów. Na biszkopty wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut.

Jak sernik odrobinę przestygnie, wierzch smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi, uprażonymi na maśle orzechami.

Sernik odstawiamy na parę godzin aby całkowicie ostygł.

Delikatny sernik toffi
Delikatny sernik toffi

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Sernik toffi

Sernik, serniczek uwielbiany przez wiele osób. Większości z nas kojarzy się on nieoddzwonie ze Świętami Bożego Narodzenia lub innymi rodzinnymi okazjami gdzie stół jest zawsze suto zastawiony. Do wypieku sernika bardzo często dodaje się rodzynki, które niestety są zbyt lubiane. Jeżeli więc szukasz bardzo fajnej opcji sernikowej to polecam Ci wypróbować przepis na sernik toffi. Jest to stosunkowo dość nowy przepis.

Wystarczy sernik po upieczeniu polać masą krówkową. Toffi sernik można udekorować również orzeszkami. Podany w ten sposób będzie prezentował się rewelacyjnie.

Sernik toffi przepisy

Sernik o smaku toffi na pewno zachwyci Twoich bliskich. Ma delikatny wyczuwalny smak toffi, który w połączeniu ze smakiem sernika robi naprawdę dobre wrażenie. Jeżeli chcesz przygotować sernik toffi przepisy znajdziesz w internecie. Możesz poszukać odpowiedniego przepisu dla siebie.

Poszczególne przepisy mogą różnic się od siebie ilością jaj oraz użytym rodzajem sera. Ciasto sernik toffi w zależności od trudności wykonania zaliczamy do ciast od prostych do średnich. Każdy kto kiedykolwiek w swoim życiu wykonał jakiś sernik z pewnością poradzi sobie i tym razem.

Koszt sernika jest porównywalny w przypadku wykonania tradycyjnego sernika z rodzynkami. Na spód ciasta możemy położyć pokruszone herbatniki połączone masłem lub przygotować spód z ciasta kruchego.

Upieczony serniczek dopiero po ostygnięciu polewamy masą toffi i dekorujemy. Tak podamy serniczek zachwyci każdego. Koniecznie podziel się z Nami swoim pomysłem.