Delikatny sernik toffi

Delikatny sernik toffi

Od czasu do czasu warto pozwolić sobie na odrobinę przyjemności i zjeść kawałek dobrego ciasta. Delikatny sernik toffi to słodka propozycja Madzi na weekendowy deser.

Serniczek nie jest trudny w przygotowaniu, a ma delikatny, puszysty smak :) Myślę, że zachwyci każdego, kto będzie miał okazję go spróbować :)

Delikatny sernik toffi – składniki (blaszka 24×34 cm)

  • 1 kg sera na sernik
  • 500 ml śmietany 30%
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie o smaku toffi
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżka masła
  • sól
  • puszka kajmaku – ok. 400g
  • paczka biszkoptów
  • garść orzechów włoskich

Delikatny sernik toffi – przygotowanie

Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy porcjami ser, śmietanę i olej.

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Budynie rozpuszczamy w mleku.

Do masy serowej dodajemy budynie i ubite białka.

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę biszkoptów. Na biszkopty wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut.

Jak sernik odrobinę przestygnie, wierzch smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi, uprażonymi na maśle orzechami.

Sernik odstawiamy na parę godzin aby całkowicie ostygł.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.