
Delikatny sernik toffi
Od czasu do czasu warto pozwolić sobie na odrobinę przyjemności i zjeść kawałek dobrego ciasta. Delikatny sernik toffi to słodka propozycja Madzi na weekendowy deser.
Serniczek nie jest trudny w przygotowaniu, a ma delikatny, puszysty smak :) Myślę, że zachwyci każdego, kto będzie miał okazję go spróbować :)
Delikatny sernik toffi – składniki (blaszka 24×34 cm)
- 1 kg sera na sernik
- 500 ml śmietany 30%
- 8 jajek
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 budynie o smaku toffi
- 1,5 szklanki cukru
- łyżka masła
- sól
- puszka kajmaku – ok. 400g
- paczka biszkoptów
- garść orzechów włoskich
Delikatny sernik toffi – przygotowanie
Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy porcjami ser, śmietanę i olej.
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Budynie rozpuszczamy w mleku.
Do masy serowej dodajemy budynie i ubite białka.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę biszkoptów. Na biszkopty wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut.
Jak sernik odrobinę przestygnie, wierzch smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi, uprażonymi na maśle orzechami.
Sernik odstawiamy na parę godzin aby całkowicie ostygł.
Smacznego!