Delikatny sernik toffi
Desery

Delikatny sernik toffi

Od czasu do czasu warto pozwolić sobie na odrobinę przyjemności i zjeść kawałek dobrego ciasta. Delikatny sernik toffi to słodka propozycja na smakowy sernik.

Serniczek nie jest trudny w przygotowaniu, a ma delikatny, puszysty smak :) Myślę, że zachwyci każdego, kto będzie miał okazję go spróbować :)

Ten sernik przygotujemy zarówno z sera, który zmielimy w maszynce, ale możecie również kupić taki gotowy w wiaderku w sklepie. Sernik niezależnie od rodzaju będzie miał idealną konsystencję i będzie smakował równie dobrze.

Jednak to ciasto jest przeznaczone dla cierpliwych, po upieczeniu sernik musi chwilę przestygnąć aby mógł w smaku przekazać wszystkie swoje walory.

Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również inne ciekawe pomysły na ciasta. Polecam Wam pyszne ucierane ciasto ze śliwkami, albo sernik czekoladowy.

Sernik toffi składniki (blaszka 24×34 cm)

  • 1 kg sera na sernik
  • 500 ml śmietany 30%
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie o smaku toffi
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżka masła
  • sól
  • puszka kajmaku – ok. 400g
  • paczka biszkoptów
  • garść orzechów włoskich

Sernik toffi przepis

Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy porcjami ser, śmietanę i olej.

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Budynie rozpuszczamy w mleku.

Do masy serowej dodajemy budynie i ubite białka.

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę biszkoptów. Na biszkopty wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut.

Jak sernik odrobinę przestygnie, wierzch smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi, uprażonymi na maśle orzechami.

Sernik odstawiamy na parę godzin aby całkowicie ostygł.

Delikatny sernik toffi
Delikatny sernik toffi

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze