Odkryj mój przepis na zupę krem z dyni.

Jesień to moja ulubiona pora roku. Wtedy mogę do woli zajadać się zupą dyniową, która jest niedoceniana w naszej kuchni. Wiele czasu zajęło mi dopracowanie idealnego smaku. Przepisy z dodatkiem imbiru czy curry nie do końca wpdły w moje upodobania kulinarne.

Sprawdź przepis na: Krem z groszku

Poznaj sekret właściwości dyni. Zawiera wiele witamin i soli mineralnych, a dodatkowo posiada mało kalorii. Zawartość cynku poprawia wygląd skóry, włosów, polepsza funkcjonowania układu odpornościowego i zwiększa libido.

Składniki

  • 2-3 szt ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 dynia o wadze około 1kg , najlepiej Hokkaido
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • 1 duża cebula

Zupa krem z dyni – przepis

Ziemniaki i marchewkę obierz i pokój w kostkę. Dynię oczyść z włókien i pokrój tak samo, ale też jej nie obieraj. W gotowym bulionie ugotuj do miękkości pokrojone warzywa. W tym czasie przysmaż cebulę na złocisty kolor, na oleju lub na maśle klarowanym.

Do ugotowanych warzyw dodaj przysmażoną cebulkę i całość zmiksuj na gładko. Do smaku dodaj sól i pieprz. Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i wymieszaj.

Zupę krem podaną już w miseczce, możesz ozdobić posiekaną bazylią, kolendrą lub prażonymi pestkami z dyni.

Warto wiedzieć: Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny

Szybki krem z dyni
Szybki krem z dyni

Smacznego!