Odkryj mój przepis na zupę krem z dyni.
Jesień to moja ulubiona pora roku. Wtedy mogę do woli zajadać się zupą dyniową, która jest niedoceniana w naszej kuchni. Wiele czasu zajęło mi dopracowanie idealnego smaku. Przepisy z dodatkiem imbiru czy curry nie do końca wpdły w moje upodobania kulinarne.
Sprawdź przepis na: Krem z groszku
Obejrzyj nasze filmy:
Poznaj sekret właściwości dyni. Zawiera wiele witamin i soli mineralnych, a dodatkowo posiada mało kalorii. Zawartość cynku poprawia wygląd skóry, włosów, polepsza funkcjonowania układu odpornościowego i zwiększa libido.
Składniki
- 2-3 szt ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 dynia o wadze około 1kg , najlepiej Hokkaido
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- 1 duża cebula
Zupa krem z dyni – przepis
Ziemniaki i marchewkę obierz i pokój w kostkę. Dynię oczyść z włókien i pokrój tak samo, ale też jej nie obieraj. W gotowym bulionie ugotuj do miękkości pokrojone warzywa. W tym czasie przysmaż cebulę na złocisty kolor, na oleju lub na maśle klarowanym.
Do ugotowanych warzyw dodaj przysmażoną cebulkę i całość zmiksuj na gładko. Do smaku dodaj sól i pieprz. Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i wymieszaj.
Zupę krem podaną już w miseczce, możesz ozdobić posiekaną bazylią, kolendrą lub prażonymi pestkami z dyni.
Warto wiedzieć: Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny

Smacznego!