Takie mini kotleciki mielone to może być dość ciekawa propozycja na obiad dla dzieciaków. Małe kotleciki z całą pewnością wpadną im w oko i będą z chęcią zjadane.

Aby to danie było jeszcze bardziej zdrowe przygotujemy je z mięsa indyczego.

Sprawdź przepis na: Kotlety mielone z sosem czosnkowym

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 1 kajzerka
  • miseczka wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • mała cebula
  • bułka tarta

Dodatkowo

  • garść natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Czy wiesz jak zrobić: Domowe sajgonki – warto spróbować :)

Mini kotleciki – przepis

Bułkę namaczamy w wodzie i odstawiamy na około 15 minut. Następnie ją odciskamy z wody i dzieląc na mniejsze kawałki wkładamy do miski. Dodajemy mięso, jajka, szczyptę soli i pieprzu. Jeśli mamy ochotę możemy dzieciom przemycić w kotlecie odrobinę posiekanej natki pietruszki. Dodajemy drobno posiekaną cebulę.

Z wymieszanego mięsa wyrabiamy malutkie, okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju obracając je podczas smażenia, aby zrumieniły się z każdej strony.

Mini kotleciki
Mini kotleciki

Smacznego!