Takie mini kotleciki mielone to może być dość ciekawa propozycja na obiad dla dzieciaków. Małe kotleciki z całą pewnością wpadną im w oko i będą z chęcią zjadane.
Aby to danie było jeszcze bardziej zdrowe przygotujemy je z mięsa indyczego.
Sprawdź przepis na: Kotlety mielone z sosem czosnkowym
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 400g mięsa mielonego z indyka
- 1 kajzerka
- miseczka wody
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- mała cebula
- bułka tarta
Dodatkowo
- garść natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Czy wiesz jak zrobić: Domowe sajgonki – warto spróbować :)
Mini kotleciki – przepis
Bułkę namaczamy w wodzie i odstawiamy na około 15 minut. Następnie ją odciskamy z wody i dzieląc na mniejsze kawałki wkładamy do miski. Dodajemy mięso, jajka, szczyptę soli i pieprzu. Jeśli mamy ochotę możemy dzieciom przemycić w kotlecie odrobinę posiekanej natki pietruszki. Dodajemy drobno posiekaną cebulę.
Z wymieszanego mięsa wyrabiamy malutkie, okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju obracając je podczas smażenia, aby zrumieniły się z każdej strony.
Smacznego!