
Łosoś pieczony z cukinią
Bardzo często na piątkowym stole gości u nas łosoś. Tym razem będzie to łosoś pieczony z cukinią, jednak do jego przygotowania wykorzystam po raz kolejny multicooker, nie wiem dlaczego, ale smak łososia przygotowanego w tym urządzeniu wychodzi niesamowity- ryba jest doskonale dopieczona i soczysta.
Zanim zaprezentuję przepis kilka słów na temat łososia.
Łosoś – właściwości
Ryba ta zaliczana jest do jednych z najtłustszych ryb, jednak pomimo to może być spożywana przez osoby będące na diecie i tych którzy dbają o linie :)
Przeczytaj także: Imbir- właściwości zdrowotne
W łososiu najcenniejsze są kwasy omeg-3, bowiem to one wpływają na poprawę funkcjonowania naszego mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Dodatkowo zapewniają poprawę naszego nastroju. Mówi się także, że mają działanie antynowotworowe.
Jednak łosoś to nie tylko kwasy omega-3, to także bogactwo witamin z grupy B, witamina A, witamina E, witamina D.Oprócz tego zawierają potas obniżający ciśnienie krwi, oraz jod niezbędny do prawidłowego działania tarczycy.
Łosoś pieczony z cukinią – składniki:
- 2 filety z łososia
- sok z 1/2 cytryny
- 1 cukinia
- szczypta ziół prowansalskich
- oliwa
- sól
Sprawdzony przepis na: Szybkie curry z łososiem
Łosoś pieczony z cukinią – przepis:
- Łososia dokładnie myjemy, skraplamy sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku szczyptą soli.
- Cukinię myjemy i kroimy w grubsze plasterki.
- W multicooker ustawiamy program FRY, wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy cukinię. Smażymy ją przez 5 minut, przyprawiając do smaku odrobiną ziół prowansalskich.
- Na cukinii układamy łososia (skórką do dołu) Ustawiamy program BAKE na 20 minut, temperatura 150 st. C i zamykamy pokrywę. Po upływie 20 minut nasz obiadek będzie gotowy :)
Zobacz także: Pstrąg łososiowy i frytki z batatów
Smacznego!