
Pieczona flądra
Pieczona flądra to ryba o bardzo chudym mięsie, która ma lekko maślany smak. Jednak to cały czas ryba, która w ma sobie zdrowe kwasy omega-3, selen oraz białko.
Tym razem przygotujemy rybę w piekarniku, dzięki czemu będzie pozbawiona nadmiaru tłuszczu. Podobnie w piekarniku upieczemy również frytki.
Składniki
- flądra
- biały pieprz
- sok z cytryny
- cytryna do dekoracji
- sól
W sklepie kupicie już gotowe wypatroszone i oczyszczone flądry. Właśnie taką rybę polecam Wam kupić, nie będziecie musieli jej oczyszczać.
Sól w tym przepisie możecie zastąpić na przykład sosem sojowym.
Pieczona flądra – jak zrobić
Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, kładziemy na nią flądrę i posypujemy ją z obu stron solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Rybę pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut. W tym czasie możecie upiec w piekarniku również frytki.
Smacznego!