Pieczona flądra to ryba o bardzo chudym mięsie, która ma lekko maślany smak. Jednak to cały czas ryba, która w ma sobie zdrowe kwasy omega-3, selen oraz białko.
Flądra to ryba, która nie tylko smakuje wybornie, ale także obfituje w cenne składniki odżywcze. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować flądrę, aby zachować jej soczystość i aromat, to przepis na flądrę z piekarnika z dodatkiem warzyw jest idealnym rozwiązaniem.
Dlaczego flądra jest zdrowa?
Flądra to ryba morska, którą łatwo rozpoznać dzięki charakterystycznemu wyglądowi – jest płaska i ma delikatne, białe mięso. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Obejrzyj nasze filmy:
- Bogactwo białka: Flądra to źródło wysokiej jakości białka, co czyni ją znakomitym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.
- Niski poziom tłuszczu: Mięso flądry zawiera niewiele tłuszczu, co sprawia, że jest lekkostrawną opcją żywieniową.
- Składniki odżywcze: Flądra dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak witamina B12, jod i selen.
Tym razem przygotujemy rybę w piekarniku, dzięki czemu będzie pozbawiona nadmiaru tłuszczu. Podobnie w piekarniku upieczemy również frytki.
Jak przygotować flądrę do pieczenia?
Przed rozpoczęciem procesu pieczenia flądry ważne jest odpowiednie przygotowanie ryby. Oto kroki, które pomogą Ci to zrobić:
- Oczyść rybę: Upewnij się, że flądra jest dokładnie oczyszczona ze śluzów i łusek. Możesz prosić rybaka, aby przygotował ją do pieczenia.
- Skrop cytryną: Skrop flądrę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. To nie tylko podkreśli jej smak, ale także pomoże pozbyć się ewentualnych nieprzyjemnych zapachów.
- Przypraw rybę: Posól i popieprz flądrę z obu stron. Możesz również dodać ulubione przyprawy, takie jak czosnek, zioła prowansalskie lub paprykę.
Pieczona flądra składniki
- flądra
- biały pieprz
- sok z cytryny
- cytryna do dekoracji
- sól
W sklepie kupicie już gotowe wypatroszone i oczyszczone flądry. Właśnie taką rybę polecam Wam kupić, nie będziecie musieli jej oczyszczać.
Sól w tym przepisie możecie zastąpić na przykład sosem sojowym.
Pieczona flądra – jak zrobić
Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, kładziemy na nią flądrę i posypujemy ją z obu stron solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Rybę pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut. W tym czasie możecie upiec w piekarniku również frytki.
Flądra z piekarnika to nie tylko pyszna, ale również zdrowa propozycja na obiad. Ta lekkostrawna ryba dostarcza białka i cennych składników odżywczych, a warzywa dodają smaku i świeżości. Teraz, znając ten przepis, możesz przyrządzić wyjątkową flądrę pieczoną, która zachwyci Twoje podniebienie i przekona do rybnych dań. Pieczona flądra to jedno z tych dań, które przypomina mi rodzinny wyjazdy nad polskie morze.
To właśnie pieczona flądra nad Bałtykiem smakuje najlepiej.
Smacznego!
Folia przylepia się do flądry. Jakas sciema z tym przepisem.
Nie ma tutaj ściemy, proszę użyć grubej, dobrej jakościowo folii.