Pieczona flądra
Ryby

Pieczona flądra

Facebook

Pieczona flądra to ryba o bardzo chudym mięsie, która ma lekko maślany smak. Jednak to cały czas ryba, która w ma sobie zdrowe kwasy omega-3, selen oraz białko.

Tym razem przygotujemy rybę w piekarniku, dzięki czemu będzie pozbawiona nadmiaru tłuszczu. Podobnie w piekarniku upieczemy również frytki.

Składniki

  • flądra
  • biały pieprz
  • sok z cytryny
  • cytryna do dekoracji
  • sól

W sklepie kupicie już gotowe wypatroszone i oczyszczone flądry. Właśnie taką rybę polecam Wam kupić, nie będziecie musieli jej oczyszczać.

Sól w tym przepisie możecie zastąpić na przykład sosem sojowym.

Pieczona flądra – jak zrobić

Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, kładziemy na nią flądrę i posypujemy ją z obu stron solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Rybę pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut. W tym czasie możecie upiec w piekarniku również frytki.

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.