Pieczone szparagi z cytryną to pomysł na szybkie danie, który przygotujemy w kilkanaście minut. Klasycznie szparagi powinno się ugotować, jednak aby pozostały jędrne, chrupkie warto je upiec. Sezon na szparagi nie jest bardzo długi, więc powinniśmy z niego korzystać tak dużo jak się da.

Pieczone szparagi z cytryną to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako przekąska. Szparagi to warzywo, które kojarzy się z wiosną i latem, a ich delikatny smak świetnie komponuje się z cytrynową nutą. W poniższym artykule przedstawiamy przepis na pieczone szparagi z cytryną oraz kilka ciekawych informacji na temat tego przepisu.

Historia szparagów

Szparagi to warzywo, które znane jest od tysięcy lat. Początkowo uprawiane było w Egipcie i Grecji, a następnie trafiło do Rzymu, gdzie cieszyło się ogromną popularnością. W Europie szparagi zaczęto uprawiać w średniowieczu, a w XVIII i XIX wieku stały się one jednym z najpopularniejszych warzyw wśród arystokracji. W Polsce szparagi pojawiły się w XVIII wieku i od tamtej pory cieszą się ogromną popularnością.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki i wartości odżywcze

Do przygotowania pieczonych szparagów z cytryną potrzebujemy: 500 g szparagów, 1 cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Szparagi to warzywo, które dostarcza mnóstwo składników odżywczych. Zawierają one między innymi witaminy A, C, E, K, B1, B2, B6, kwas foliowy oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód. Szparagi są również niskokaloryczne, ponieważ 100 g szparagów zawiera tylko 20 kcal.

Przygotowanie szparagów jest dziecinnie proste i nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych. Zobaczcie również przepis na Szparagi zapiekane w szynce. Albo zobaczcie przepis na muffiny ze szparagami.

Pieczone szparagi z cytryną składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cytryna
  • czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Pieczone szparagi z cytryną przepis

Przygotowanie pieczonych szparagów z cytryną jest bardzo proste.

Przygotowanie tego dania powinniśmy zacząć od umycia szparagów i odcięcia, albo odłamania zdrewniałych końcówek. Zazwyczaj zielone, młode szparagi nie mają ich zbyt wiele.

Szparagi układamy na blasze do pieczenia, albo naczyniu do zapiekania.

Teraz przyszła kolej na przygotowanie marynaty do szparagów. Do miseczki dodajemy oliwę, sól, pieprz i sok z 1/2 cytryny. Mieszamy i tak przygotowaną marynatą polewamy szparagi. Na wierzchu układamy plasterki cytryny.

Pieczemy szparagi w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 12-15 minut. Wszystko zależy od grubości waszych szparagów.

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, podane jeszcze na ciepło.

Pieczone szparagi z cytryną to pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako przekąska. Szparagi to warzywo, które dostarcza mnóstwo składników odżywczych i jest niskokaloryczne, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w diecie. Dodatek cytryny doda szparagom dodatkowego smaku i aromatu.

To idealne danie na letnie przyjęcia, rodzinne spotkania czy romantyczne kolacje we dwoje.

szparagi z cytryna
Pieczone szparagi z cytryną

Smacznego!