Pieczone szparagi z cytryną
Przystawki, przekąski, sosy,  Szybkie dania

Pieczone szparagi z cytryną

Pieczone szparagi z cytryną to pomysł na szybkie danie, który przygotujemy w kilkanaście minut. Klasycznie szparagi powinno się ugotować, jednak aby pozostały jędrne, chrupkie warto je upiec. Sezon na szparagi nie jest bardzo długi, więc powinniśmy z niego korzystać tak dużo jak się da.

Przygotowanie szparagów jest dziecinnie proste i nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cytryna
  • czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Pieczone szparagi z cytryną – jak przygotować

Przygotowanie tego dania powinniśmy zacząć od umycia szparagów i odcięcia, albo odłamania zdrewniałych końcówek. Zazwyczaj zielone, młode szparagi nie mają ich zbyt wiele. Szparagi układamy na blasze do pieczenia, albo naczyniu do zapiekania.

Teraz przyszła kolej na przygotowanie marynaty do szparagów. Do miseczki dodajemy oliwę, sól, pieprz i sok z 1/2 cytryny. Mieszamy i tak przygotowaną marynatą polewamy szparagi. Na wierzchu układamy plasterki cytryny.

Pieczemy szparagi w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 12-15 minut. Wszystko zależy od grubości waszych szparagów.

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, podane jeszcze na ciepło.

szparagi z cytryna
Pieczone szparagi z cytryną

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze