Filet z kurczaka z mozzarellą i puree z groszku to szybkie, zdrowe i pyszne danie obiadowe. Mięso jest delikatne, podane z dodatkiem duszonych warzyw.

Jeśli bardzo dbacie o linię to zrezygnujcie po prostu z mozzarelli, aczkolwiek uważam, że dodaje ona smaku całości.

Szybki przepis na: Grillowany filet z kurczaka z szybką sałatką

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • kurkuma
  • pieprz
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • 1 kulka mozzarelli

Składniki na duszone warzywa

  • 1/2 cukini
  • 1/2 czerwonej papryki
  • oregano
  • bazylia
  • niewielka cebula
  • pieprz
  • marchewka
  • odrobina oleju

Składniki na puree z groszku

  • 3 ziemniaki
  • 200g groszku (mrożonego)
  • sól
  • pieprz

Filet z kurczaka z mozzarellą i puree z groszku – przepis

Cukinię, cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Z marchewki przy pomocy obieraczki robimy wstążki. Wszystkie warzywa dusimy na odrobinie oleju na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią. Jak będą usmażone przekładamy do miseczki.

Na patelnię wkładamy filet z kurczaka doprawiony przyprawami, smażmy po jednej stronie, aż będzie rumiany. Następnie przekładamy na drugą stronę i na usmażonej stronie układamy warzywa i pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jak będą ugotowane dodajemy do nich mrożony groszek, dosłownie na 3 minuty. Następnie wszystko odcedzamy, przekładamy do garnka i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na talerze wykładamy puree i usmażonego kurczaka.

Filet z kurczaka z mozzarellą i puree z groszku
Filet z kurczaka z mozzarellą i puree z groszku

Smacznego!