Filet z kurczaka z mozzarellą i puree z groszku to szybkie, zdrowe i pyszne danie obiadowe. Mięso jest delikatne, podane z dodatkiem duszonych warzyw.
Jeśli bardzo dbacie o linię to zrezygnujcie po prostu z mozzarelli, aczkolwiek uważam, że dodaje ona smaku całości.
Szybki przepis na: Grillowany filet z kurczaka z szybką sałatką
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- kurkuma
- pieprz
- sól
- oregano
- bazylia
- 1 kulka mozzarelli
Składniki na duszone warzywa
- 1/2 cukini
- 1/2 czerwonej papryki
- oregano
- bazylia
- niewielka cebula
- pieprz
- marchewka
- odrobina oleju
Składniki na puree z groszku
- 3 ziemniaki
- 200g groszku (mrożonego)
- sól
- pieprz
Filet z kurczaka z mozzarellą i puree z groszku – przepis
Cukinię, cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Z marchewki przy pomocy obieraczki robimy wstążki. Wszystkie warzywa dusimy na odrobinie oleju na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią. Jak będą usmażone przekładamy do miseczki.
Na patelnię wkładamy filet z kurczaka doprawiony przyprawami, smażmy po jednej stronie, aż będzie rumiany. Następnie przekładamy na drugą stronę i na usmażonej stronie układamy warzywa i pokrojoną w plasterki mozzarellę.
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jak będą ugotowane dodajemy do nich mrożony groszek, dosłownie na 3 minuty. Następnie wszystko odcedzamy, przekładamy do garnka i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerze wykładamy puree i usmażonego kurczaka.
Smacznego!