Wiosenna sałatka ze szparagami
Przystawki, przekąski, sosy

Wiosenna sałatka ze szparagami

Wiosną wiele osób planuje pracę na swoją sylwetką, a w związku z tym postanawia zmienić nawyki żywieniowe. Pora roku idealnie sprzyja takim pomysłom ze względu na dostępność dużej ilości świeżych warzyw i owoców, z których można przygotować zdrowe dania.

Poznaj przepis na lekką wiosenną sałatkę ze szparagów i truskawek. Jest bardzo orzeźwiająca, a jej przygotowanie zajmie ci niecałe 10 minut!

Składniki:

  • szparagi – 10 sztuk
  • truskawki – 8 sztuk
  • kiełki lucerny – 50 g
  • sok z cytryny – 4 łyżki
  • cukier, sól – po łyżeczce
  • oliwa – 3 łyżki
  • sól, czosnek granulowany do smaku

Wiosenna sałatka ze szparagami – przepis

  1. Pozbywamy się twardej części szparagów, następnie wrzucamy warzywa do garnka z wodą z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy odrobinę masła i gotujemy przez ok. 4 minuty.
  2. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Łączymy oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i czosnkiem granulowanym według uznania.
  4. Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Dodajemy truskawki i kiełki lucerny. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Wiosenna sałatka ze szparagami
Wiosenna sałatka ze szparagami

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.