Wiosną wiele osób planuje pracę na swoją sylwetką, a w związku z tym postanawia zmienić nawyki żywieniowe. Pora roku idealnie sprzyja takim pomysłom ze względu na dostępność dużej ilości świeżych warzyw i owoców, z których można przygotować zdrowe dania.

Poznaj przepis na lekką wiosenną sałatkę ze szparagów i truskawek. Jest bardzo orzeźwiająca, a jej przygotowanie zajmie ci niecałe 10 minut!

Szybka sałatka wiosenna ze szparagami

Jak tylko na wiosnę pojawią się pierwsze szparagi zaczynam przygotowywać pyszne potrawy z wykorzystaniem szparagów. Moja wiosenna sałatka ze szparagami to klasyczna baza ze świeżych warzyw z dodatkiem delikatnych, pysznych, zielonych szparagów.

Obejrzyj nasze filmy:

Sałatka wiosenna ze świeżymi szparagami zastępuje surówki i sałatki przygotowane z kiszonych warzyw – kiszonych buraków, kiszonych ogórków, które miały za zadanie w okresie jesienno- zimowym wzmocnić naszą odpornosć.

Taką wiosenną sałatkę możecie przygotować nie tylko do obiadu, ale również świetnie będzie pasować do grilla, na szybki lunch do pracy, albo na lekką, pożywną kolację.

Jakie składniki wykorzystać do sałatki wiosennej?

Na frazę wpisaną w google: sałatka wiosenna znajdziecie wiele, różnorodnych przepisów. Można wykorzystać do jej przygotowania Wasze ulubione świeże warzywa. Do przygotowania tej lekkiej potrawy możecie wykorzystać rzodkiewki, zielone ogórki, pomidory. Jeśli lubicie do sałatki wiosennej możecie dodać kurczaka, a nawet przygotować sałatkę wiosenną z makaronem.

A może wersja sałatki wiosennej w stylu orientalnym. Wystarczy przygotować sos do sałatki z cytrusów z dodatkiem świeżo startego imbiru i wymienić klasyczny makaron na makaron ryżowy.

Idąc w stronę krajów śródziemnomorskich Wasza wiosenna sałatka ze szparagami, może być podana z serem feta, albo dość intensywnym w smaku kozim serem.

Do przygotowania sałatki wiosennej ze szparagami możecie wykorzystać wszystkie świeże warzywa, które dostaniecie na bazarkach, albo takie, które rosną w Waszych ogródkach.

Składniki:

  • szparagi – 10 sztuk
  • truskawki – 8 sztuk
  • kiełki lucerny – 50 g
  • sok z cytryny – 4 łyżki
  • cukier, sól – po łyżeczce
  • oliwa – 3 łyżki
  • sól, czosnek granulowany do smaku

Wiosenna sałatka ze szparagami – przepis

Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania i przygotowania szparagów. Pozbywamy się twardej części szparagów.

Do sałatki wiosennej wykorzystuję zielone szparagi, są one znacznie bardziej delikatne. Aby pozbyć się twardych końcówek wystarczy spróbować przełamać szparag na pół. Pęknie w miejscu, gdzie jest zdrewniała końcówka.

Szparagi następnie wrzucamy warzywa do garnka z wodą z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy odrobinę masła i gotujemy przez ok. 4 minuty. Nie można gotować szparagów zbyt długo, bowiem będą niesmaczne i włókniste.

Z truskawek wykrawamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki.

Teraz przyszła pora na przygotowanie sosu, który nada charakteru i smaku naszej potrawie. W miseczce łączymy oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i czosnkiem granulowanym według uznania.

Zielone szparagi po ugotowaniu osuszamy na ręczniku papierowym, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki układamy na talerzu i całość skrapiamy przygotowanym sosem na bazie oliwy i soku z cytryny.

Dosłownie z kilku prostych składników udało nam się przygotować pięknie wyglądającą i wspaniale smakującą sałatkę wiosenną ze szparagami.

Wiosenna sałatka ze szparagami
Wiosenna sałatka ze szparagami

Smacznego!