Łosoś ze szparagami w sosie beszamelowym to błyskawiczny przepis na pyszny zdrowy obiad. Najlepiej jest przygotować to danie w sezonie czerwiec – lipiec, kiedy możemy kupić świeże szparagi. Najdelikatniejsze będą zielone szparagi.
Błyskawiczny przepis na Burgera ze szparagami
Składniki
- filet z łososia (1 porcja ok. 200g)
- 5-6 szparagów
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 3/4 szklanki mleka
- sól
- pieprz
Łosoś ze szparagami w sosie beszamelowym – przepis
Z syropu klonowego, sosu sojowego i soku z cytryny przygotowujemy marynatę, którą marynujemy łososia. Odstawiamy na go na ok. 15 minut. Następnie pieczemy go przez 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Obejrzyj nasze filmy:
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, a następnie gotujemy je przez 4 minuty w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Pamiętajcie, nie gotujemy zielonych szparagów dłużej, bo staną się łykowate.
Aby przygotować sos beszamelowy do rondelka dodajemy mąkę i przez chwilę ją smażymy, wydobędziemy z niej orzechowy aromat, następnie dodajemy masło i jak masło się połączy z mąką dolewamy mleka i energicznie mieszając gotujemy go jeszcze 3-4 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze mleka
Na talerze wykładamy szparagi polane odrobiną sosu beszamelowego, a obok układamy upieczonego w sojowo- klonowej marynacie.
Smacznego!