Łosoś ze szparagami w sosie beszamelowym
Ryby

Łosoś ze szparagami w sosie beszamelowym

Łosoś ze szparagami w sosie beszamelowym to błyskawiczny przepis na pyszny zdrowy obiad. Najlepiej jest przygotować to danie w sezonie czerwiec – lipiec, kiedy możemy kupić świeże szparagi. Najdelikatniejsze będą zielone szparagi.

Błyskawiczny przepis na Burgera ze szparagami

Składniki

  • filet z łososia (1 porcja ok. 200g)
  • 5-6 szparagów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz

Łosoś ze szparagami w sosie beszamelowym – przepis

Z syropu klonowego, sosu sojowego i soku z cytryny przygotowujemy marynatę, którą marynujemy łososia. Odstawiamy na go na ok. 15 minut. Następnie pieczemy go przez 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, a następnie gotujemy je przez 4 minuty w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Pamiętajcie, nie gotujemy zielonych szparagów dłużej, bo staną się łykowate.

Aby przygotować sos beszamelowy do rondelka dodajemy mąkę i przez chwilę ją smażymy, wydobędziemy z niej orzechowy aromat, następnie dodajemy masło i jak masło się połączy z mąką dolewamy mleka i energicznie mieszając gotujemy go jeszcze 3-4 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze mleka

Na talerze wykładamy szparagi polane odrobiną sosu beszamelowego, a obok układamy upieczonego w sojowo- klonowej marynacie.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.