Błyskawiczne rollsy z sałaty i indyka w curry to pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, albo oryginalną przystawkę na rodzinne przyjęcie. Indyk marynowany w curry i dodatek hummusu sprawi, że danie ma wyjątkowy smak.
Dlaczego warto przygotować rollsy z sałaty?
Rollsy z indykiem to moim zdaniem bardzo zdrowe i smaczne śniadanie. Odrobina polskiej, chrupiącej sałaty lodowej, połączona ze zdrowym indykiem doprawionym szczyptą orientu. W tym daniu znajdziemy praktycznie same zdrowe rzeczy.
Rollsy z sałaty i indyka w curry przepis to prosty i szybki sposób na odmianę zwykłego śniadania. Indyk w curry idealne komponuje się z hummusem. Taki domowy hummus możecie przygotować dzień wcześniej, dzięki czemu przygotowanie Waszego śniadania zajmie dosłownie chwilę.
Obejrzyj nasze filmy:
Jednak rollsy z indykiem to pomysł nie tylko na śniadanie, może to być świetna przystawka na przyjęcie, czy spotkanie ze znajomymi.
Jak przygotować rollsy z sałaty z indykiem?
Ja do środka sałaty zazwyczaj daję awokado i paprykę, ale możecie dodać swoje, inne ulubione warzywa. Myślę, że świetnie będzie pasował również zielony ogórek, albo pokrojona w paseczki marchewka.
Ciekawe pomysły na śniadania
Na kulinarnyblog.pl znajdziesz wiele przepisów na śniadania. Jeśli wolisz coś na słodko to idealną propozycją będą placuszki z serka homogenizowanego, a może naleśniki na słodko. Poszukując wytrawnych przepisów przygotujesz pastę z makreli.
Rollsy z sałaty i indyka w curry składniki
- 200g filety z indyka
- sałata lodowa
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka curry w proszku
- domowy hummus -> przepis
- 3 łyżki oleju
- 1 średnio twarde awokado
Rollsy z sałaty i indyka w curry przepis
Filet z indyka kroimy w paseczki, następnie przekładamy do miseczki, dodajemy olej, przyprawę curry i mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut, aby mięso przejęło aromat przyprawy. Indyka smażymy na suchej patelni, następnie zdejmujemy z patelni i czekamy aż przestygnie.
Z sałaty odrywamy liście, każdy z nich smarujemy hummusem, następnie układamy paseczek indyka, pokrojoną w paseczki paprykę i awokado. Całość zwijamy, jak krokieta (naleśnika).
Smacznego!