Makaron to składnik, bez którego sporządzenie wielu smakowitych potraw jest niemożliwe. Jego popularność wynika z uniwersalności (pasuje do wielu dań) oraz prostoty przygotowania. Ponadto makaron jest dużym zastrzykiem energetycznym, więc sprawdza się idealnie podczas aktywnego trybu życia.
Makaron – historia i jego właściwości
Chiny czy Włochy? Teorii związanych z historycznymi korzeniami makaronu jest zapewne dużo więcej, jednakże właśnie te dwie stanowią najpopularniejsze z nich. Włosi uznają makaron jako swoje dobro, ponieważ powołują się na rysunki z IV wieku p.n.e., które mają rzekomo przedstawiać narzędzia do produkcji makaronu. Trzeba przyznać, że jest do dość naciągana interpretacja. Znacznie bardziej prawdopodobna wydaje się być wersja chińska, zgodne z którą do Europy makaron dotarł drogą morską z Azji. Sprowadził go nie kto inny, jak legendarny wenecki kupiec Marco Polo.
Jak już zostało napisane tytułem wstępu, makaron stanowi potężną dawkę węglowodanów. Tym samym nadaje się świetnie dla wszystkich, którzy prowadzą intensywne życie – dużo pracują lub uprawiają regularnie sport. Dzięki temu, że węglowodany złożone zawarte w makaronie uwalniają się powoli, nasz organizm utrzymuje energię przez dłuższy czas.
Obejrzyj nasze filmy:
Przepyszne przepisy z makaronem w roli głównej
Poszukujesz inspiracji na dania z makaronem w roli głównej? Jeśli tak, koniecznie sprawdź nasze smakowite propozycje:
- https://uwielbiam.pl/przepis/spaghetti-w-sosie-pieczarkowym-2 – pyszne spaghetti w sosie pieczarkowym;
- https://uwielbiam.pl/przepis/swiderki-z-gulaszem-2 – świderki w stylu węgierskim, czyli makaron z gulaszem;
- https://uwielbiam.pl/przepis/makaron-z-burakami – makaron z aromatycznym pesto z buraków oraz serem feta;
- https://uwielbiam.pl/przepis/penne-ze-szpinakiem-kurczakiem-i-smietana-2 – penne ze szpinakiem, kurczakiem i śmietaną.
Prawda, że zapowiadają się wyśmienicie? Nie wiemy, jak Wy, ale my szykujemy się na wielkie pasta party.