Przepis na leczo z pieczarkami jest bardzo prosty i danie to przygotujemy w kilka chwil. Nie ukrywając leczo z pieczarkami i kiełbasą to jedno z moich ulubionych letnich dań. Kolorowe warzywa, smak pieczarek i podsmażonej kiełbasy tworzą wyśmienity smak.
Leczo z kiełbasą lubię tez przygotować z tego powodu, że jest to danie jednogarnkowe czyli nie nabrudzimy za bardzo w kuchni, a przygotujemy smaczny warzywny obiad.
Jak przygotować leczo z pieczarkami
Leczo przygotowuję zazwyczaj wykorzystując 3 rodzaje papryk – zieloną, żółtą oraz czerwoną. Obowiązkowym warzywem w mojej potrawie z warzyw jest cukinia i cebula. Czasem dodaję również do leczo bakłażana.
Obejrzyj nasze filmy:
Tym razem miałem również pieczarki, więc przepis na leczo wygląda bardzo klasycznie. Jedynie w ostatniej fazie duszenia dodajemy pieczarki.
Kluczem dobrego leczo z pieczarkami jest odpowiednie duszenie warzyw. Dodajemy je do potrawy zaczynając od najtwardszych, bowiem chcemy, aby wszystkie warzywa po ugotowaniu były tak samo miękkie. Swoje leczo z kiełbasą doprawią sporą ilością oregano, majeranu oraz szczyptą ostrej i słodkiej papryki.
Inne ciekawe przepisy
Jeśli lubicie dania jednogarnkowe to z pewnością zainteresuje Was klasyczne leczo.
Leczo z pieczarkami składniki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 spora cukinia
- 250g pieczarek
- 200g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 3 łyżki oleju
- 200g kiełbasy
Leczo z pieczarkami przepis
Leczo jest to danie jednogarnkowe, wiec weźcie średniej wielkości garnek, bowiem całość będziemy dusili w tym właśnie garnku.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy przez 3-4 minuty na odrobinie oleju. Następnie do garnka dodajemy cebulę i smażymy ją razem z kiełbasą aż będzie szklista.
Papryki myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy do kiełbasy i cebuli. Papryki smażymy dość krótko, w tym czasie zdążymy pokroić cukinię w kostkę. Dodajemy ja do leczo.
Pieczarki obieramy i myjemy, tak aby nie było na nich zabrudzeń. Kroimy je następnie w kostkę.
Warzywa dusimy około 5 minut, po czym dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy. Dodajemy pokrojone chwilę wcześniej pieczarki. Całość przykrywamy i dusimy jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Leczo z pieczarkami możemy podać ze świeżą bułką, albo chlebem.
Smacznego!