Przepis na leczo z pieczarkami jest bardzo prosty i danie to przygotujemy w kilka chwil. Nie ukrywając leczo z pieczarkami i kiełbasą to jedno z moich ulubionych letnich dań. Kolorowe warzywa, smak pieczarek i podsmażonej kiełbasy tworzą wyśmienity smak.

Leczo z kiełbasą lubię tez przygotować z tego powodu, że jest to danie jednogarnkowe czyli nie nabrudzimy za bardzo w kuchni, a przygotujemy smaczny warzywny obiad.

Jak przygotować leczo z pieczarkami

Leczo przygotowuję zazwyczaj wykorzystując 3 rodzaje papryk – zieloną, żółtą oraz czerwoną. Obowiązkowym warzywem w mojej potrawie z warzyw jest cukinia i cebula. Czasem dodaję również do leczo bakłażana.

Obejrzyj nasze filmy:

Tym razem miałem również pieczarki, więc przepis na leczo wygląda bardzo klasycznie. Jedynie w ostatniej fazie duszenia dodajemy pieczarki.

Kluczem dobrego leczo z pieczarkami jest odpowiednie duszenie warzyw. Dodajemy je do potrawy zaczynając od najtwardszych, bowiem chcemy, aby wszystkie warzywa po ugotowaniu były tak samo miękkie. Swoje leczo z kiełbasą doprawią sporą ilością oregano, majeranu oraz szczyptą ostrej i słodkiej papryki.

Inne ciekawe przepisy

Jeśli lubicie dania jednogarnkowe to z pewnością zainteresuje Was klasyczne leczo.

Leczo z pieczarkami składniki

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 spora cukinia
  • 250g pieczarek
  • 200g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 200g kiełbasy

Leczo z pieczarkami przepis

Leczo jest to danie jednogarnkowe, wiec weźcie średniej wielkości garnek, bowiem całość będziemy dusili w tym właśnie garnku.

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy przez 3-4 minuty na odrobinie oleju. Następnie do garnka dodajemy cebulę i smażymy ją razem z kiełbasą aż będzie szklista.

Papryki myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy do kiełbasy i cebuli. Papryki smażymy dość krótko, w tym czasie zdążymy pokroić cukinię w kostkę. Dodajemy ja do leczo.

Pieczarki obieramy i myjemy, tak aby nie było na nich zabrudzeń. Kroimy je następnie w kostkę.

Warzywa dusimy około 5 minut, po czym dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy. Dodajemy pokrojone chwilę wcześniej pieczarki. Całość przykrywamy i dusimy jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Leczo z pieczarkami możemy podać ze świeżą bułką, albo chlebem.

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami

Smacznego!