Prawdziwe węgierskie leczo jest znacznie inne – różni się sposobem przygotowania oraz składnikami wykorzystanymi do jego przygotowania. Nic nie szkodzi. Postanowiliśmy przygotować leczo wg. naszego przepisu – zrobiliśmy pyszne warzywne leczo.
Nasze warzywne leczo idealnie nadaje się na lekki obiad, albo na ciepłą kolacją. Najlepiej smakuje w sezonie, kiedy mamy dostępne świeże składniki, ale równie dobrze możemy przygotować go z warzyw dostępnych przez cały rok.
Warzywne leczo – składniki (na 3-4 porcje)
- 10 pieczarek
- 3 papryki
- cebula
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej kokosowy
- szklanka zielonego groszku (mrożony)
Warzywne leczo – przepis
Marchewkę i pietruszkę obieramy i dowolnie kroimy (np. w kosteczkę albo półplasterki).
Obejrzyj nasze filmy:
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Na patelni, na odrobinie oleju kokosowego szklimy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i całość przez chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość dusimy aż warzywa odrobinę zmiękną. Dodajemy następnie paprykę, podlewamy odrobiną wody i wszystko razem dusimy ok. 10 minut.
Dodajemy groszek, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dusimy wszystkie składniki razem jeszcze przez parę minut.
Nasze warzywne leczo jest gotowe… smacznego!