Rosół to zupa, która gości co niedzielę w każdym polskim domu. To również najlepszy posiłek podnoszący naszą odporność w wszelakich chorobach, ponieważ uważany jest za bombę witaminową.

Każda gospodyni domowa posiada swój własny sposób na gotowanie rosołu, jednak nie każda robi to prawidłowo.

Jak prawidłowo przygotować rosół?

Diabeł tkwi w szczegółach, a w zasadzie w produktach, które wybierzemy do sporządzenia wywaru. Powinny się w nim znaleźć produkty sprawdzone – odpowiednie mięso, a także warzywa i zioła, najlepiej z przydomowego ogródka. Niestety nie każdy posiada swój własny warzywnik, dlatego kupujmy warzywa polskie od lokalnych dostawców.

Obejrzyj nasze filmy:

Co powinno znaleźć się w rosole?

  • mięso to podstawa, najlepiej jeżeli będzie to zarówno drobiowa porcja rosołowa połączona z kawałkami wołowiny, która nada głębokiego smaku
  • warzywa – duża ilość marchewki, pietruszki, seler, kawałek kapusty włoskiej, cebula, por
  • zioła i przyprawy – świeży lubczyk, natka pietruszki, nać selera, sól, pieprz, majeranek, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie

Idealny przepis na rosół - wywar

Aby przygotować najlepszy wywar na rosół powinniśmy skupiać się na szczegółach.

Przepis na idealny rosół

  1. Przede wszystkim mięso, uprzednio rozmrożone zalewamy zimną wodą i wstawiamy na kuchenkę.
  2. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, i powoli doprowadzamy do zagotowania. W międzyczasie zbieramy pianę, aby uzyskać jak najbardziej klarowny wywar. Jest to podstawowa zasada w tym jak prawidłowo przygotować rosół.
  3. Po zagotowaniu mięsa i zebraniu piany, dodajemy obrane warzywa w całości oprócz cebuli, którą musimy wcześniej opiec nad palnikiem lub na suchej patelni. Następnie cebulę dodajemy wraz z dużą ilością ziół, czyli lubczyku, natki pietruszki i selera. Świeże zioła nadadzą rosołowi ciekawy aromat oraz odpowiedni kolor.
  4. Dopiero teraz solimy. Sól wyciągnie wszystkie aromaty z ziół i warzyw do wywaru, a jednocześnie wzbogaci jego smak. Całość powinna delikatnie się gotować na niewielkim ogniu przez cztery do pięciu godzin. Im dłużej tym lepiej, ponieważ smak rosołu będzie bardziej aromatyczny.
  5. Na koniec doprawiamy jeszcze łyżeczką suszonego majeranku oraz niewielką ilością kurkumy ze względu na jej prozdrowotne właściwości oraz za kolor, który podkreśli nasz rosół.

Teraz wystarczy tylko ugotować makaron i możemy zajadać. Polecam Wam przepis na domowy makaron – przepis TUTAJ