Rosół to zupa, która gości co niedzielę w każdym polskim domu. To również najlepszy posiłek podnoszący naszą odporność w wszelakich chorobach, ponieważ uważany jest za bombę witaminową.
Każda gospodyni domowa posiada swój własny sposób na gotowanie rosołu, jednak nie każda robi to prawidłowo.
Jak prawidłowo przygotować rosół?
Diabeł tkwi w szczegółach, a w zasadzie w produktach, które wybierzemy do sporządzenia wywaru. Powinny się w nim znaleźć produkty sprawdzone – odpowiednie mięso, a także warzywa i zioła, najlepiej z przydomowego ogródka. Niestety nie każdy posiada swój własny warzywnik, dlatego kupujmy warzywa polskie od lokalnych dostawców.
Obejrzyj nasze filmy:
Co powinno znaleźć się w rosole?
- mięso to podstawa, najlepiej jeżeli będzie to zarówno drobiowa porcja rosołowa połączona z kawałkami wołowiny, która nada głębokiego smaku
- warzywa – duża ilość marchewki, pietruszki, seler, kawałek kapusty włoskiej, cebula, por
- zioła i przyprawy – świeży lubczyk, natka pietruszki, nać selera, sól, pieprz, majeranek, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie
Aby przygotować najlepszy wywar na rosół powinniśmy skupiać się na szczegółach.
Przepis na idealny rosół
- Przede wszystkim mięso, uprzednio rozmrożone zalewamy zimną wodą i wstawiamy na kuchenkę.
- Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, i powoli doprowadzamy do zagotowania. W międzyczasie zbieramy pianę, aby uzyskać jak najbardziej klarowny wywar. Jest to podstawowa zasada w tym jak prawidłowo przygotować rosół.
- Po zagotowaniu mięsa i zebraniu piany, dodajemy obrane warzywa w całości oprócz cebuli, którą musimy wcześniej opiec nad palnikiem lub na suchej patelni. Następnie cebulę dodajemy wraz z dużą ilością ziół, czyli lubczyku, natki pietruszki i selera. Świeże zioła nadadzą rosołowi ciekawy aromat oraz odpowiedni kolor.
- Dopiero teraz solimy. Sól wyciągnie wszystkie aromaty z ziół i warzyw do wywaru, a jednocześnie wzbogaci jego smak. Całość powinna delikatnie się gotować na niewielkim ogniu przez cztery do pięciu godzin. Im dłużej tym lepiej, ponieważ smak rosołu będzie bardziej aromatyczny.
- Na koniec doprawiamy jeszcze łyżeczką suszonego majeranku oraz niewielką ilością kurkumy ze względu na jej prozdrowotne właściwości oraz za kolor, który podkreśli nasz rosół.
Teraz wystarczy tylko ugotować makaron i możemy zajadać. Polecam Wam przepis na domowy makaron – przepis TUTAJ
Uwielbiam rosol, chetnie zdegustowalbym ten Twojego autorstwa.