
Jak przygotować domowy makaron
Wielu osobom wydaje się, że zrobienie domowego makaronu jest trudne i czasochłonne. Te wszystkie osoby są jednak w wielkim błędzie, bo aby przygotować makaron nie potrzeba ogromnych kulinarnych umiejętności, a jedynie trochę siły do wyrobienia ciasta :)
Możemy oczywiście pójść na łatwiznę i skorzystać z miksera, który zrobi to za nas :)
Trzeba wspomnieć, że kto nie miał okazji spróbować domowego makaronu, ten nie wie co traci :) Domowy makaron powinien być żółty, jędrny i rozpływać się w ustach po ugotowaniu :)
Domowy makaron – składniki
- 200g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
Domowy makaron – przygotowanie
Mąkę przesiewamy razem z solą, dodajemy jajka. Całość dokładnie wyrabiamy na stolnicy, jeśli będzie zbyt twarde dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Po wyrobieniu ciasta na makaron, zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut. Pamiętajcie – nie wkładajcie go do lodówki.
Ciasto na domowy makaron dzielimy na mniejsze kawałki, bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o żądanym rozmiarze i kształcie. Pamiętajcie również, aby po pokrojeniu makaronu podsypać go odrobiną mąki, aby się nie skleił.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut.
Smacznego!