Domowy makaron
Makarony

Jak przygotować domowy makaron

Wielu osobom wydaje się, że zrobienie domowego makaronu jest trudne i czasochłonne. Te wszystkie osoby są jednak w wielkim błędzie, bo aby przygotować makaron nie potrzeba ogromnych kulinarnych umiejętności, a jedynie trochę siły do wyrobienia ciasta :)

Możemy oczywiście pójść na łatwiznę i skorzystać z miksera, który zrobi to za nas :)

Trzeba wspomnieć, że kto nie miał okazji spróbować domowego makaronu, ten nie wie co traci :) Domowy makaron powinien być żółty, jędrny i rozpływać się w ustach po ugotowaniu :)

Domowy makaron – składniki

  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Domowy makaron – przygotowanie

Mąkę przesiewamy razem z solą, dodajemy jajka. Całość dokładnie wyrabiamy na stolnicy, jeśli będzie zbyt twarde dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Po wyrobieniu ciasta na makaron, zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut. Pamiętajcie – nie wkładajcie go do lodówki.

Ciasto na domowy makaron dzielimy na mniejsze kawałki, bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o żądanym rozmiarze i kształcie. Pamiętajcie również, aby po pokrojeniu makaronu podsypać go odrobiną mąki, aby się nie skleił.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.