Tosty z mozzarellą i pomidorem to propozycja na lunch dla wszystkich zapracowanych, którzy mają home office. Tosty najlepiej zrobić na pieczywie żytnim, będą jeszcze zdrowsze.
Poczuj smak klasycznych włoskich smaków dzięki tym prostym tostom z mozzarellą i pomidorami. Łącząc bogactwo mozzarelli i słodycz pomidorów, te tosty są łatwe do przygotowania i można się nimi delektować o każdej porze dnia.
Niezależnie od tego, czy szukasz obfitego śniadania, czy lekkiej przekąski, czy może smacznej szybkiej kolacji, spróbuj tych pysznych tostów z mozzarellą i pomidorami, aby uzyskać niesamowicie smaczną ucztę!
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na włoskie smaki. Chyba klasycznym przepisem jest pizza Margherita. Ale wśród przepisów jest również pyszna carbonara. Koniecznie musisz spróbować tych pysznych smaków.
Tosty z mozzarellą i pomidorem składniki
- 3 kromki pieczywa żytniego -> Sprawdź jak zrobić chleb na zakwasie
- 1 kulka mozzarelli
- duży pomidor
- czarne oliwki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Tosty z mozzarellą i pomidorem przepis
Pieczywo smarujemy odrobiną masła. Następnie wkładamy na 3 minuty do rozgrzanego do 200 st. C. piekarnika. Ja najpierw podpiekam pieczywo, aby było znacznie bardziej chrupkie. Pieczywo żytnie ma tą cechę, żeby było chrupiące musi dłużej być w piekarniku.
Po 3 minutach wysuwamy blachę i układamy na nim pokrojoną w plasterki mozzarellę, pokrojonego w plasterki pomidora, oraz przekrojone na pół czarne oliwki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Następnie wsuwamy blachę do piekarnika i pieczemy tosty z serem i pomidorami jeszcze przez 6-7 minut. Tosty pieczemy do momentu, kiedy mozzarella się nie rozpuści.
Tak przygotowane tosty to pyszna uczta na śniadanie.

Smacznego!