Tosty z mozzarellą i pomidorem to propozycja na lunch dla wszystkich zapracowanych, którzy mają home office. Tosty najlepiej zrobić na pieczywie żytnim, będą jeszcze zdrowsze.
Poczuj smak klasycznych włoskich smaków dzięki tym prostym tostom z mozzarellą i pomidorami. Łącząc bogactwo mozzarelli i słodycz pomidorów, te tosty są łatwe do przygotowania i można się nimi delektować o każdej porze dnia.
Niezależnie od tego, czy szukasz obfitego śniadania, czy lekkiej przekąski, czy może smacznej szybkiej kolacji, spróbuj tych pysznych tostów z mozzarellą i pomidorami, aby uzyskać niesamowicie smaczną ucztę!
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na włoskie smaki. Chyba klasycznym przepisem jest pizza Margherita. Ale wśród przepisów jest również pyszna carbonara. Koniecznie musisz spróbować tych pysznych smaków.
Tosty z mozzarellą i pomidorem składniki
- 3 kromki pieczywa żytniego -> Sprawdź jak zrobić chleb na zakwasie
- 1 kulka mozzarelli
- duży pomidor
- czarne oliwki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Tosty z mozzarellą i pomidorem przepis
Pieczywo smarujemy odrobiną masła. Następnie wkładamy na 3 minuty do rozgrzanego do 200 st. C. piekarnika. Ja najpierw podpiekam pieczywo, aby było znacznie bardziej chrupkie. Pieczywo żytnie ma tą cechę, żeby było chrupiące musi dłużej być w piekarniku.
Po 3 minutach wysuwamy blachę i układamy na nim pokrojoną w plasterki mozzarellę, pokrojonego w plasterki pomidora, oraz przekrojone na pół czarne oliwki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Następnie wsuwamy blachę do piekarnika i pieczemy tosty z serem i pomidorami jeszcze przez 6-7 minut. Tosty pieczemy do momentu, kiedy mozzarella się nie rozpuści.
Tak przygotowane tosty to pyszna uczta na śniadanie.

Smacznego!