Klasyczna pizza Margheritta
Inne,  Kolacje

Pizza Margherita

Pizza Margherita to królowa wśród pizzy. Jest to najbardziej klasyczna wersja, która jest podstawą do przygotowania innych pizzy. Ciasto do tej pizzy przygotowywane jest na bazie mąki, wody, oliwy, soli i drożdży. Pizza jest potrawą znaną na całym świecie. Jest to płaski ciasta na pizzę z dodatkami, które każdy może wybrać według gustu. Jedni uwielbiają pizzę z salami inni chętnie dodają ananasa.

Dlaczego warto zrobić pizzę margherita?

Pizza Margherita jest przygotowywana w mgnieniu oka, szczególnie gdy pod ręką jest specjalny piec, lecz pizza w piekarniku wychodzi tak samo pyszna.

Jest to płaski placek z ciasta drożdżowego, koniecznie posypany tartym serem, który pod wpływem temperatury rozpływa się nadaje wyjątkowy smak. Rodzajów pizzy jest mnóstwo, zaczynając od najsławniejszej pizzy neapolitańskiej przez sycylijską, aż po pizzę amerykańską wersję tego smacznego dania. Jednak najpopularniejsza jest pizza margheritta.

Dlaczego pizza margherita jest tak popularna?

Pizza Margherita stała się najpopularniejsza ze względu na jej prostotę, spodobała się także królowej, na cześć jej imienia nazwano właśnie pizzę z serem i pomidorami posypaną liśćmi bazylii. Przepis na pizza margherita od wieków jest ulubionym daniem królów jak i zwykłych ludzi. Właśnie na cześć królowej powstał ten przepis. Było to ciasto na pizzę posmarowane sosem pomidorowym, z białą mozzarellą oraz bazylią. Pizza miała symbolizować kolory włoskiej flagi. Stąd właśnie pizza margherita stała się podstawą wszystkich innych rodzajów pizzy.

Pizza pochodzi z Włoch, to tam rosną najlepsze pomidory, a ciasto drożdżowe rośnie w szalonym tempie.

Łatwo ją przygotować w domu, a jej smak zachwyca każdego. Można dobrać do niej zwariowane dodatki jak anchois lub ananas, lub jeść bardzo klasycznie z różnymi rodzajami sera. Pizza margherita to danie idealne, gdy przychodzą goście, trafia w gust nawet najbardziej wymagających smakoszy. Trzeba pamiętać jednak, że dobra pizza charakteryzuje się niewielką ilością składników.

To właśnie na podstawie Margherity pizzy jesteśmy w stanie ocenić, czy pizza jest typowo włoska. Zobaczcie jak przygotować tą pizzę.

Na moim blogu znajdziesz również przepis na PRAWDZIWE włoskie ciasto na pizzę oraz przepis na pizzę bez drożdży.

Pizza Margherita składniki

  • 500g mąki typo 00
  • 300ml wody
  • 5 g drożdży (suchych)
  • łyżeczka soli (ok. 8g)
  • 3 łyżki oliwy

Składniki na sos

  • 300g pasatty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii

Dodatkowo

  • tarta mozzarella

Pizza Margherita przepis

Do miski przesiewamy mąkę wraz z drożdżami, dodajemy sól, oliwę i wodę. Wyrabiamy ciasto na pizzę przez kilka minut. Powinno być elastycznie. Wkładamy je do miseczki oprószonej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Klasyczne ciasto na pizzę, jest ciastek długodojrzewającym, więc według włoskiego przepisu na pizzę margheritę powinno w lodówce leżeć przez minimum 8 godzin. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie, ciasto dzielimy na pół i każdą z połówek wyrabiamy jeszcze przez chwilę, formujemy kule i odstawiamy na 30 minut przykryte ściereczką.

Pora na przygotowanie sosu. Do rondelka wlewamy pasattę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oregano i bazylii oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy przez ok. 6-7 minut, tak aby część płynu odparowała. Po tym czasie studzimy sos pomidorowy.

Z ciasta formujemy okrągłe pizze. Smarujemy sosem pomidorowym, a wierzch posypujemy startą mozzarellą. Pizze Margherittę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 st. C. przez około 8-10 minut. Musimy pamiętać, że klasyczną pizzę wypiekamy w piecu w temperaturze 430-480 st. C. przez maksymalnie 3 minuty. Niestety w domowych piekarnika nie ma takiej możliwości, więc polecam układać pizzę Margheritę na rozgrzaną blachę. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie kamienia do pieczenia. Uzyskamy na nim wyższą temperaturę niż na blasze i spód pizzy będzie delikatnie chrupiący.

Ważne jest aby pizza była dość cienka, w przeciwnym razie nie upiecze się nam ciasto.

Przed podaniem możemy udekorować ją listkami bazylii.

Pizza Margherita
Pizza Margherita

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze