Pizza na jogurcie naturalnym to alternatywna wersja tradycyjnej pizzy, w której ciasto przygotowuje się z jogurtu naturalnego zamiast z drożdży. Ciasto na jogurcie jest lżejsze i bardziej delikatne niż tradycyjne ciasto na pizzę, co sprawia, że jest łatwiejsze do strawienia. Dodatkowo, jogurt naturalny jest dobrym źródłem białka i wapnia, co czyni tę pizzę zdrowszą opcją.
Pizza na jogurcie naturalnym jest do przygotowania w kilka minut, a smakuje równie dobrze jak tradycyjna pizza z drożdżami. Jogurt dodaje ciastu lekkości i delikatności, a także sprawia, że jest ono łatwiejsze do strawienia. Jest to również doskonała opcja dla osób, które nie tolerują glutenu, ponieważ ciasto jest bezglutenowe.
Możesz eksperymentować z różnymi składnikami i dodatkami, aby stworzyć swoją wymarzoną pizzę. W ten sposób możesz przygotować pyszną i zdrową pizzę w zaledwie kilka minut.
Obejrzyj nasze filmy:
Jestem przekonany, że nie poczujecie różnicy w smaku, chyba że na plus.
Zobacz także: Domowa pizza z salami i ananasem
Składniki na pizzę na jogurcie
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki jogurtu (ok. 125 ml)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczka soli
Składniki na sos pomidorowy
- 3 łyżki łagodnego ketchupu
- 3 łyżki ostrego ketchupu
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
Przeczytaj także: Burger z rukolą i zdrowe frytki
Dodatki
- salami w plastrach
- papryka
- 200g mozzarelli
- cebula
Przepis na ciasto na pizzę
Wszystkie składniki przekładamy na miski i na początek przy pomocy łyżki dokładnie mieszamy. Następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy łyżkę oliwy i rozsmarowujemy po całym papierze, a następnie formujemy pizzę. Możemy zostawić boki pizzy odrobinę grubsze.
Ciasto po uformowaniu zostawiamy na ok. 15 minut aby odpoczęło. W tym czasie robimy sos.
Przepis na sos do pizzy
Dwa rodzaje ketchupu mieszamy z przyprawami.
Przepis na pizzę
Wierz pizzy smarujemy sosem pomidorowym, a następnie układamy ulubione dodatki. Na przykład paprykę, cebulę, salami itd.
Wszystko posypujemy startym serem mozzarella.
Pizzę pieczemy przez 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 250 st. C.
Pizzę możemy podać np. z domowym sosem czosnkowym.
Sprawdź przepis na: Jogurtowy sos czosnkowy

Pizzę na jogurcie naturalnym można przygotować z różnymi składnikami, takimi jak sos pomidorowy, ser, szynka, pieczarki, papryka itp. Można również eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, takimi jak mąka pełnoziarnista lub mąka bezglutenowa.
Smacznego!
Pizza na jogurcie naturalnym to dla mnie nowość. Nigdy nie testowałam takiego przepisu. To chyba najszybszy przepis. Muszę koniecznie wypróbować, bo moi synowie bardzo lubią pizzę. Czasami brakowało czasu na przygotowanie, a to dobry sposób by go trochę oszczędzić. Mam nadzieję, że zasmakuje mojej rodzinie tak jak tradycyjna pizza :-)
Robiłem ,bardzo mi smakowała taka wersja pizza