Zapiekana cukinia z mięsem mielonym
Mięsa,  Warzywa

Zapiekana cukinia z mięsem mielonym

Zapiekana cukinia z mięsem mielonym to jest danie, które warto przygotować w lecie, wtedy kiedy możemy dostać świeże pomidory i cukinię. Danie to jest niezwykle lekkie, więc idealne na ciepłe, słoneczne dni.

Możecie je zjeść zarówno na obiad, jak i lekką, pożywną kolację. Jeśli lubicie, to jako dodatek do tego dania możecie wykorzystać ketchup. Nabierze ono zupełnie innego smaku.

Aby danie było jeszcze bardziej lżejsze do jego przygotowania wykorzystamy mięso mielone z indyka.

Przeczytaj również: Omlet z pomidorami i cukinią

Składniki

  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 3 cukinie
  • odrobina oleju do smażenia
  • mała cebula
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oregano
  • 100g tartego żółtego sera

Zapiekana cukinia z mięsem mielonym – przepis

  1. Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulę.
  2. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Doprawiamy całość do smaku przyprawami i dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Jeśli macie dużo pomidorki pokrójcie je na ćwiartki.
  3. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie przy pomocy łyżki wydrążamy gniazda nasienne.
  4. Faszerujemy cukinię mięsem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut.
  5. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, posypujemy cukinie żółtym serem i wkładamy do piekarnika na około 5-6 minut, aby ser się rozpuścił.
  6. Cukinię przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Warto przeczytać: Skuteczne diety odchudzające – Okiem dietetyka

Zapiekana cukinia z mięsem mielonym
Zapiekana cukinia z mięsem mielonym

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.