Klasyczne bułeczki pszenne z sezamem są chrupiące z zewnątrz i bardzo puchate w środku. Takie bułeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Bułeczki przygotujemy bardzo szybko, ale co ważne przepis na nie jest bardzo prosty.

Po upieczeniu można je zamrozić, aby było na czarną godzinę, aczkolwiek osobiście nie przepadam za mrożonym pieczywem.

Składniki (wychodzi około 8 bułeczek)

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 7 g drożdży (suchych)
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • sezam
  • 1 jajko

Bułeczki pszenne z sezamem – jak przygotować

Na początku do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże. Mieszamy i dodajemy cukier, sól, mleko i roztopione masło. Tutaj bardzo ważne jest aby mleko było w temperaturze pokojowej.

Obejrzyj nasze filmy:

Ciasto wyrabiamy rękami, powinno być dość elastyczne. Następnie wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy na 1,5 -2 godziny w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, wyrabiamy dosłownie przez chwilę, a następnie odrywając po kawałku formujemy bułeczki. Bułki zostawiamy na blaszce do pieczenia na około 20 minut, aby podrosły, a następnie smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy sezamem.

Bułki pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 20 minut. Pieczemy góra- dół. Po upieczeniu powinny mieć złoty kolor.

Bułeczki pszenne z sezamem
Bułeczki pszenne z sezamem

Smacznego!