Obecnie większość z nas hot doga kojarzy ze stacji benzynowej. Jednak tam jest podawany tak zwany hot dog francuski. Dziś jednak pokażę Wam jak zrobić domową wersję amerykańskiego fast foodu.
Czym różni się hot dog francuski od amerykańskiego?
Cała różnica tkwi w bułce. Amerykańskie hot dogi to parówki podawane w naciętej bułce, polane ketchupem i musztardą. Natomiast hot dogi francuskie to parówki podawane w bułce z dziurką, do której wlewa się sosy smakowe i umieszcza w niej parówkę.
Wersja amerykańska daje nam trochę większą swobodę w eksperymentowaniu z dodatkami.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- bagietka
- parówki
- 1/2 jabłka
- ketchup
- 1/4 kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- ogórek kiszony
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
Domowa wersja hot doga – przepis
Bagietkę kroimy na kawałki odpowiadające długości parówki. Nacinamy wzdłuż i wkładamy na 3 minuty do nagrzanego piekarnika do 180 st. C.
Parówki wkładamy na 2 minuty do zagotowanej wody. Parówek nie powinno się gotować, tylko podgrzewać. Jak się podgrzeją wkładamy je do zagrzanych bułek i wstawiamy jeszcze na 3 minuty do piekarnika.
Kapustę drobno siekamy, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i jabłko. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majonez. Mieszamy.
Przygotowaną sałatkę wykładamy na parówki, na wierzchu układamy pokrojonego w plasterki ogórka i całość polewamy ketchupem.
Smacznego!