Czy Wy też macie tak czasem rano, że zastanawiacie się czym można zastąpić wędlinę na kanapce? A co powiecie aby przygotować domową wersję klasycznego hummusu? Hummus przygotujemy dosłownie w 3 minuty.

Do tego przepisu wykorzystuję gotową ugotowaną ciecierzycę, którą kupimy w każdym markecie. To jest to samo, co jej gotowanie, a czy jest drożej… nie wydaje mi się.

Sprawdź przepis na: Krem porowo- ziemniaczany

Składniki

  • 200g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżka pasty Tahini
  • 3-4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Klasyczny hummus – przepis

Ciecierzycę odcedzamy z wody. Dodajemy do blendera, dodajemy również pastę Tahini, obrany czosnek, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Całość blendujemy na gładką masę.

Jeśli lubimy i chcemy delikatnie zmienić smak hummusu, to możemy dodac odrobinę na przykład ostrej papryki.

Hummus podajemy ze świeżym pieczywem, albo np. z warzywami – papryką, marchewką pokrojoną w paseczki.

Klasyczny hummus
Klasyczny hummus

Smacznego!