Czy Wy też macie tak czasem rano, że zastanawiacie się czym można zastąpić wędlinę na kanapce? A co powiecie aby przygotować domową wersję klasycznego hummusu? Hummus przygotujemy dosłownie w 3 minuty.
Do tego przepisu wykorzystuję gotową ugotowaną ciecierzycę, którą kupimy w każdym markecie. To jest to samo, co jej gotowanie, a czy jest drożej… nie wydaje mi się.
Sprawdź przepis na: Krem porowo- ziemniaczany
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 200g ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżka pasty Tahini
- 3-4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 małe ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
Klasyczny hummus – przepis
Ciecierzycę odcedzamy z wody. Dodajemy do blendera, dodajemy również pastę Tahini, obrany czosnek, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Całość blendujemy na gładką masę.
Jeśli lubimy i chcemy delikatnie zmienić smak hummusu, to możemy dodac odrobinę na przykład ostrej papryki.
Hummus podajemy ze świeżym pieczywem, albo np. z warzywami – papryką, marchewką pokrojoną w paseczki.
Smacznego!