Przy gotowaniu w domu wykorzystuje się wiele różnych składników, także tych naturalnego pochodzenia. Czy i kiedy warto wykorzystywać naturalne syropy w swojej kuchni? Czy służą one tylko do herbaty?
Czym są naturalne syropy?
Dary natury pozwalają nam skutecznie urozmaicać swoją kuchnię o cenne składniki odżywcze, głównie witaminy wpływające korzystnie na samopoczucie. Ich cechą charakterystyczną jest to, że w swoim składzie mają wyłącznie składniki naturalnego pochodzenia, bez konserwantów, sztucznych polepszaczy smaków czy barwników. Takie naturalne syropy można znaleźć np. na stronie producenta eterno.pl. Produkty te są zdrowe, naturalne i mają wysokie walory smakowe.

Syropy do napojów
Sposobem na codzienne wykorzystanie naturalnych syropów w swojej kuchni, głównie owocowych, jest dodawanie ich do różnych napojów. Naturalny syrop malinowy idealnie będzie komponował się z herbatą z cytryną. To sposób na przeziębienie i grypę – naturalny lek, który szybko usunie pierwsze oznaki choroby. Ten sam syrop można dodawać do wody mineralnej – gazowanej lub niegazowanej i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem w gorące, letnie dni. Dodaje się go też do kawy, aby nadać jej zupełnie inny aromat. Syrop o smaku piernika, korzenny i pyszny, dolany do kawy latte macchiato zwiększy jej walory smakowe.
Obejrzyj nasze filmy:
Syropy przy gotowaniu
Nie trzeba zamykać się na nowe przepisy i doświadczenia smakowe. W kuchni można i trzeba eksperymentować, dla uzyskania jak najlepszych dań. Do dań mięsnych, przede wszystkim z białego mięsa drobiowego można wykorzystywać także naturalne syropy owocowe, jak ten z sycylijskich pomarańczy. Jego smak dobrze komponuje się także w parze z rybami, które stają się dzięki niemu bardziej soczyste, a samo danie zyskuje naprawdę niepowtarzalny aromat.
Naturalne syropy nadają się idealnie do deserów i dressingów. Dodają ciekawego smaku takim dodatkom do potraw i samym potrawom. Jak widać, tylko wyobraźnia ogranicza nas przed próbowaniem dodawania syropów naturalnego pochodzenia do swoich potraw.