Zimne nóżki z kurczaka
Przystawki, przekąski, sosy

Zimne nóżki z kurczaka

Dziś na kolację miałem ochotę na „galaretę”, więc przygotowałem na szybko mięso, warzywa i zalewę. Zimne nóżki z kurczaka to połączenie gotowanych warzyw – marchewki, pietruszki z delikatnym drobiowym mięsem.

Galaretę możemy podać z cytryną, albo z odrobiną octu. Do tego świeża bułka z masłem.

Sprawdź przepis jak zrobić klasyczne pszenne bułki

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • sól
  • pieprz

Zimne nóżki z kurczaka – przepis

Kurczaka wraz z warzywami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy w 1,2 l wody. Gotujemy około 45 minut. Następnie wyjmujemy i drobno kroimy mięso. Warzywa kroimy w plasterki.

Mięso i warzywa układamy w niewielkich salaterkach.  Solimy i pieprzymy. W 1 litrze bulionu rozpuszczamy żelatynę, a następnie tak przygotowanym wywarem zalewamy mięso i warzywa. Zimne nóżki odstawiamy na ok. 2 godziny aby ostygły, a następnie wkładamy na min. 2-3 godziny do lodówki. Galareta musi zastygnąć.

Zimne nóżki z kurczaka
Kurczak w galarecie
Zimne nóżki z kurczaka
Zimne nóżki

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.