Dziś na kolację miałem ochotę na „galaretę”, więc przygotowałem na szybko mięso, warzywa i zalewę. Zimne nóżki z kurczaka to połączenie gotowanych warzyw – marchewki, pietruszki z delikatnym drobiowym mięsem.
Oto król świątecznych i imprezowych potraw na polskich stołach: Zimne nóżki z kurczaka od dawna goszczą na naszych stołach podczas najważniejszych uroczystości domowych.
Czym są zimne nóżki z kurczaka?
Zimne nóżki to mięso z kurczaka zatopione w galarecie. Sekret przygotowania tego dania tkwi w bardzo długim i powolnym gotowaniu mięsa, w tym czasie wygotuje się z niego cały kolagen i galareta zastygnie bez dodawania do dania żelatyny.
Obejrzyj nasze filmy:
Kolagen jest nazywany białkiem młodości, dlatego galareta z kurczaka jest niezwykle zdrowa dla skóry, włosów i paznokci.
Zimne nóżki albo się uwielbia albo nie lubi, jest to danie, które może zawierać tylko i wyłącznie mięso, choć w ostatnich latach pojawia się także z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo lub zielonego groszku i marchewki.
Mięsa w galarecie nie musi być wiele, a smak można podrasować octem.
Galaretę możemy podać z cytryną, albo z odrobiną octu. Do tego świeża bułka z masłem.
Zimne nóżki z kurczaka składniki
- 1 filet z kurczaka
- 2 podudzia z kurczaka
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- sól
- pieprz
Zimne nóżki z kurczaka przepis
Kurczaka wraz z warzywami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy w 1,2 l wody. Gotujemy około 45 minut. Następnie wyjmujemy i drobno kroimy mięso. Warzywa kroimy w plasterki.
Mięso i warzywa układamy w niewielkich salaterkach. Solimy i pieprzymy. W 1 litrze bulionu rozpuszczamy żelatynę, a następnie tak przygotowanym wywarem zalewamy mięso i warzywa. Zimne nóżki odstawiamy na ok. 2 godziny aby ostygły, a następnie wkładamy na min. 2-3 godziny do lodówki. Zimne nóżki z kurczaka muszą zastygnąć.
Smacznego!