
Pyszne śniadanie – placuszki z ricottą
Nie zawsze śniadanie musi oznaczać kanapkę z masłem i wędliną (no chyba, że jest to domowa wędlina). W każdym bądź razie poniżej pokażę Wam przepis na pyszne placuszki na śniadanie.
Do ich przygotowania użyjemy ricotty, dzięki czemu będą delikatne w smaku i bardzo puszyste. Podamy je z owocową sałatką z odrobiną orzeźwiającej mięty.
Poniżej znajdziecie przepis…
Placuszki z ricottą – składniki na ciasto
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki owsianej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 250g serka ricotta
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
Placuszki z ricottą – składniki na sałatkę
- banan
- 1 pomarańcza
Placuszki z ricottą – składniki na sos
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- odrobina soku z cytryny
- kilka listków świeżej mięty
Placuszki z ricottą – przepis
Do miski dodajemy obie mąki, cukier, roztopione masło, proszek do pieczenia, mleko, serek ricotta i żółtka jajek. Całość miksujemy na wolnych obrotach.
W drugiej misce ubijamy białka, które następnie dodajemy do przygotowanego ciasta i całość delikatnie mieszamy.
Na patelni posmarowanej odrobiną oleju smażymy na rumiany kolor niewielkie placuszki.
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę i sos.
Pomarańczę i banana kroimy w plasterki, mieszamy w misce.
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą – sok z pomarańczy, cytryny, miód, cynamon i porwane na drobne kawałeczki listki mięty.
Na talerzu układamy placuszki, świeże owoce, a całość polewamy przygotowanym sosem.
Smacznego!
Prawda, że śniadanie jest przepyszne?:)