Zapewne wielu z Was zastanawia się z czego są zrobione wędliny, które możemy kupić w sklepie :) Ile jest w nich mięsa, a ile sztucznych polepszaczy smaku. Nie musimy odpowiadać na to pytanie… aby mieć pewność, że jemy zdrową i smaczną wędlinę najlepiej przygotować ją samemu w domu. Domowa wędlina wcale nie jest trudna do przygotowania, nie zajmie Wam zbyt dużo czasu, a z całą pewnością będzie przepyszne.
W tym wpisie pokażę Wam przepis Madzi na pieczoną łopatkę.
Domowa wędlina – pieczona łopatka – składniki
- ok. 1,2 kg łopatki
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka tymianku
- parę ziarenek pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- sól
- 1 łyżka sosu sojowego (ale wtedy uważajcie z solą)
Domowa wędlina – pieczona łopatka – przepis
Wszystkie przyprawy wkładamy do moździerza i rozdrabniamy. Dodajemy olej, sos sojowy i dokładnie mieszamy.
Obejrzyj nasze filmy:
Mięso nakłuwamy nożem i w powstałe szczeliny wkładamy obrane ząbki czosnku.
Łopatkę wkładamy do rękawa do pieczenia, który nakłuwamy wykałaczką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę na ok. 160 st. C i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
P.S. Mi ta łopatka najlepiej smakuje jeszcze na ciepło :)