Domowa wędlina – pieczona łopatka

Domowa wędlina - pieczona łopatka

Zapewne wielu z Was zastanawia się z czego są zrobione wędliny, które możemy kupić w sklepie :) Ile jest w nich mięsa, a ile sztucznych polepszaczy smaku. Nie musimy odpowiadać na to pytanie… aby mieć pewność, że jemy zdrową i smaczną wędlinę najlepiej przygotować ją samemu w domu. To wcale nie jest trudne, nie zajmie Wam zbyt dużo czasu, a z całą pewnością będzie przepyszne.

W tym wpisie pokażę Wam przepis Madzi na pieczoną łopatkę.

Domowa wędlina – pieczona łopatka – składniki

  • ok. 1,2 kg łopatki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • parę ziarenek pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 łyżka sosu sojowego (ale wtedy uważajcie z solą)

Domowa wędlina – pieczona łopatka – przepis

Wszystkie przyprawy wkładamy do moździerza i rozdrabniamy. Dodajemy olej, sos sojowy i dokładnie mieszamy.

Mięso nakłuwamy nożem i w powstałe szczeliny wkładamy obrane ząbki czosnku.

Łopatkę wkładamy do rękawa do pieczenia, który nakłuwamy wykałaczką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę na ok. 160 st. C i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.

Domowa wędlina - pieczona łopatka

Smacznego!

P.S. Mi ta łopatka najlepiej smakuje jeszcze na ciepło :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.