Kurczak z wolnego chowu z warzywami

Pieczony kurczak z warzywami

Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu. No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka – oprócz ceny oczywiście ;) I trzeba przyznać, że kurczak z wolnego chowu jest znacznie bardziej soczysty po upieczeniu i pod wpływem ciepła nie kurczy się tak bardzo jak każdy inny. Czy zatem był on wart swojej ceny ok. 12 pln/kg?

Myślę, że tak. Zwłaszcza jak skorzystacie z przepisu Madzi i przygotujecie go razem z pieczonymi warzywami. Tak przygotowane danie idealnie będzie pasować na niedzielny, rodzinny obiad.

Kurczak z wolnego chowu z warzywami – składniki

  • kurczak z wolnego chowu ok. 1,7 kg
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 7-8 szalotek
  • 6-7 ziemniaków
  • 1 cytryna
  • suszony tymianek
  • suszone oregano
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Kurczak z wolnego chowu z warzywami – przepis

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami.

Czosnek obieramy, nacieramy nim kurczaka i ząbki wkładamy pomiędzy skórę, a mięso.

Cytrynę kroimy w ćwiartki i wkładamy do środka kurczaka.

Warzywa kroimy w grube półplasterki (ćwiartki, tutaj jest dowolność) i układamy na blaszce do pieczenia. Polewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na warzywach układamy kurczaka i pieczemy ok. 1,5 godziny. Co 20-25 minut obracamy go z jednej strony na drugą aby zbytnio nie wysechł.

Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.