
Kurczak z wolnego chowu z warzywami
Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu. No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka – oprócz ceny oczywiście ;) I trzeba przyznać, że kurczak z wolnego chowu jest znacznie bardziej soczysty po upieczeniu i pod wpływem ciepła nie kurczy się tak bardzo jak każdy inny. Czy zatem był on wart swojej ceny ok. 12 pln/kg?
Myślę, że tak. Zwłaszcza jak skorzystacie z przepisu Madzi i przygotujecie go razem z pieczonymi warzywami. Tak przygotowane danie idealnie będzie pasować na niedzielny, rodzinny obiad.
Kurczak z wolnego chowu z warzywami – składniki
- kurczak z wolnego chowu ok. 1,7 kg
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 7-8 szalotek
- 6-7 ziemniaków
- 1 cytryna
- suszony tymianek
- suszone oregano
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa
Kurczak z wolnego chowu z warzywami – przepis
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami.
Czosnek obieramy, nacieramy nim kurczaka i ząbki wkładamy pomiędzy skórę, a mięso.
Cytrynę kroimy w ćwiartki i wkładamy do środka kurczaka.
Warzywa kroimy w grube półplasterki (ćwiartki, tutaj jest dowolność) i układamy na blaszce do pieczenia. Polewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na warzywach układamy kurczaka i pieczemy ok. 1,5 godziny. Co 20-25 minut obracamy go z jednej strony na drugą aby zbytnio nie wysechł.
Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami.
Smacznego!