Tajska zupa curry z kurczakiem świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory, jednak dodatek kolendry sprawi, że stanie się lekko orzeźwiająca i aromatyczna. Możecie ją przygotować zarówno z kurczakiem, tofu jaki i krewetkami. Każda jej wersja będzie wyśmienicie smakować.

Do zupy polecam makaron ryżowy, a pędy bambusa możecie zastąpić kiełkami fasoli mung.

Przeczytaj również przepis na: Pad Thai z krewetkami

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 300 ml bulionu
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 cebula
  • pędy bambusa
  • garść świeżej kolendry
  • makaron ryżowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3-4 łyżki oleju

Sprawdź przepis na: Zapiekana cukinia z mięsem mielonym

Tajska zupa curry z kurczakiem – przepis

  1. Na oleju przesmażamy przez kilka sekund pastę curry, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę.
  2. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy bulionem. Gotujemy wszystko przez ok. 5 minut.
  3. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu. Najczęściej gotujemy go przez ok. 6-8 minut.
  4. Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Doprawiamy całość solą, pieprzem. Dodajemy pędy bambusa.
  5. Zupę podajemy wraz z makaronem ryżowym, całość posypujemy posiekaną kolendrą.
Tajska zupa curry z kurczakiem
Tajska zupa curry z kurczakiem

Smacznego!