Tajska zupa curry z kurczakiem świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory, jednak dodatek kolendry sprawi, że stanie się lekko orzeźwiająca i aromatyczna. Możecie ją przygotować zarówno z kurczakiem, tofu jaki i krewetkami. Każda jej wersja będzie wyśmienicie smakować.
Do zupy polecam makaron ryżowy, a pędy bambusa możecie zastąpić kiełkami fasoli mung.
Przeczytaj również przepis na: Pad Thai z krewetkami
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 300 ml bulionu
- 250 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka pasty curry
- 1 cebula
- pędy bambusa
- garść świeżej kolendry
- makaron ryżowy
- sól
- pieprz
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 3-4 łyżki oleju
Sprawdź przepis na: Zapiekana cukinia z mięsem mielonym
Tajska zupa curry z kurczakiem – przepis
- Na oleju przesmażamy przez kilka sekund pastę curry, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę.
- Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy bulionem. Gotujemy wszystko przez ok. 5 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu. Najczęściej gotujemy go przez ok. 6-8 minut.
- Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Doprawiamy całość solą, pieprzem. Dodajemy pędy bambusa.
- Zupę podajemy wraz z makaronem ryżowym, całość posypujemy posiekaną kolendrą.
Smacznego!