Pokażę Wam 3 sposoby jak wybrać słodkiego arbuza, tak aby móc cieszyć się jego słodkim smakiem. Jak wiecie, albo i nie arbuz w większości składa się z wody. Dzięki temu jest idealnym owocem na upalne dni – doskonale nawadnia i orzeźwia.

Aby jednak w pełni być zadowolonym ze smaku arbuza powinniśmy wiedzieć jak rozpoznać dojrzałego i słodkiego arbuza.

Dlaczego warto wybierać arbuza w ciepłe dni?

Arbuz to idealny owoc, który ugasi pragnienie i cieszy smakiem, zwłaszcza w upalne dni. Najlepsze są jednak te dojrzałe, które mają odpowiednią słodkość, pyszny miąższ i dużą ilość wody. Jak rozpoznać, czy arbuz jest dojrzały i już można się nim zajadać? Oto 3 sposoby!

Obejrzyj nasze filmy:

3 sposoby jak wybrać słodkiego arbuza

Zapukaj w arbuza

To doskonały sposób, by dowiedzieć się, co czeka w środku arbuza. Dojrzały arbuz, po zapukaniu w jego skórkę, wydaje nieco głuchy dźwięk. To znak, że w środku czeka pyszny, dojrzały smak!

Przede wszystkim kolor

Najpierw warto zwrócić uwagę na kolor arbuzów. Dojrzały arbuz jest w kolorze ciemnej zieleni, dlatego te jasno ubarwione odpadają już na samym początku. Co ważne, dojrzały arbuz nie tylko ma ciemniejszy kolor, ale też jest gładki, a jego powierzchnia się nie błyszczy.

Jak wybrać słodkiego arbuza?
Jak wybrać słodkiego arbuza?

Ciężar ma znaczenie

Nawet jeśli mamy ochotę na niewielką ilość arbuza, sprawdźmy jednak jego wagę, nie wielkość. Ciężki arbuz będzie bardziej dojrzały, a jego miąższ słodki i soczysty. Zważ więc owoc w ręku, by poznać czy jest wystarczająco dojrzały.