Pokażę Wam 3 sposoby jak wybrać słodkiego arbuza, tak aby móc cieszyć się jego słodkim smakiem. Jak wiecie, albo i nie arbuz w większości składa się z wody. Dzięki temu jest idealnym owocem na upalne dni – doskonale nawadnia i orzeźwia.
Aby jednak w pełni być zadowolonym ze smaku arbuza powinniśmy wiedzieć jak rozpoznać dojrzałego i słodkiego arbuza.
Dlaczego warto wybierać arbuza w ciepłe dni?
Arbuz to idealny owoc, który ugasi pragnienie i cieszy smakiem, zwłaszcza w upalne dni. Najlepsze są jednak te dojrzałe, które mają odpowiednią słodkość, pyszny miąższ i dużą ilość wody. Jak rozpoznać, czy arbuz jest dojrzały i już można się nim zajadać? Oto 3 sposoby!
Obejrzyj nasze filmy:
3 sposoby jak wybrać słodkiego arbuza
Zapukaj w arbuza
To doskonały sposób, by dowiedzieć się, co czeka w środku arbuza. Dojrzały arbuz, po zapukaniu w jego skórkę, wydaje nieco głuchy dźwięk. To znak, że w środku czeka pyszny, dojrzały smak!
Przede wszystkim kolor
Najpierw warto zwrócić uwagę na kolor arbuzów. Dojrzały arbuz jest w kolorze ciemnej zieleni, dlatego te jasno ubarwione odpadają już na samym początku. Co ważne, dojrzały arbuz nie tylko ma ciemniejszy kolor, ale też jest gładki, a jego powierzchnia się nie błyszczy.
Ciężar ma znaczenie
Nawet jeśli mamy ochotę na niewielką ilość arbuza, sprawdźmy jednak jego wagę, nie wielkość. Ciężki arbuz będzie bardziej dojrzały, a jego miąższ słodki i soczysty. Zważ więc owoc w ręku, by poznać czy jest wystarczająco dojrzały.