Gluten – nietolerancja pokarmowa
Zdrowie

Gluten – nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa na gluten jeszcze kilka lat temu nie miała racji bytu. Często kłopoty ze wzdęciami, bólem brzucha i złym samopoczuciem była pobłażliwie traktowana.

W dzisiejszych czasach nie tylko świadomość ludzi jest większa ale i zasób półek jest bardzo bogaty.

Gdzie znajdziemy gluten? Jakie są objawy?

Gluten znajduje się przede wszystkim w produktach bogatych w pszenicę, jęczmień i żyto. Z naszych półek powinniśmy wyeliminować pieczywo, mąki i czytać etykiety. Niestety na opisie praktycznie każdego produktu istnieje informacja, że występują śladowe ilości glutenu.

Produkty bezglutenowe są drogie lecz jest to znaczne ułatwienie dla osób cierpiących na celiakia. Jakie są objawy? Do najpopularniejszych zaliczamy wzdęcia, zaparcia, problemy z wypróżnianiem czy biegunkę. Szukanie odpowiedzi na nurtujące Cię pytania znajdziesz tylko i wyłącznie obserwując swój organizm.

Możesz wykonać badania na nietolerancje pokarmowe lecz są one bardzo drogie. Wystarczy, że odstawisz gluten na maksymalnie dwa trzy miesiące. Gdy poczujesz, się lepiej a objawy ustąpią wyeliminuj go z diety, lecz gdy nie zobaczysz reakcji nie rezygnuj lecz szukaj przyczyny dalej.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.