Nietolerancja pokarmowa na gluten jeszcze kilka lat temu nie miała racji bytu. Często kłopoty ze wzdęciami, bólem brzucha i złym samopoczuciem była pobłażliwie traktowana.
W dzisiejszych czasach nie tylko świadomość ludzi jest większa ale i zasób półek jest bardzo bogaty.
Gdzie znajdziemy gluten? Jakie są objawy?
Gluten znajduje się przede wszystkim w produktach bogatych w pszenicę, jęczmień i żyto. Z naszych półek powinniśmy wyeliminować pieczywo, mąki i czytać etykiety. Niestety na opisie praktycznie każdego produktu istnieje informacja, że występują śladowe ilości glutenu.
Obejrzyj nasze filmy:
Produkty bezglutenowe są drogie lecz jest to znaczne ułatwienie dla osób cierpiących na celiakia. Jakie są objawy? Do najpopularniejszych zaliczamy wzdęcia, zaparcia, problemy z wypróżnianiem czy biegunkę. Szukanie odpowiedzi na nurtujące Cię pytania znajdziesz tylko i wyłącznie obserwując swój organizm.
Możesz wykonać badania na nietolerancje pokarmowe lecz są one bardzo drogie. Wystarczy, że odstawisz gluten na maksymalnie dwa trzy miesiące. Gdy poczujesz, się lepiej a objawy ustąpią wyeliminuj go z diety, lecz gdy nie zobaczysz reakcji nie rezygnuj lecz szukaj przyczyny dalej.