Kolejna propozycja z cyklu dań kuchni włoskiej. Tym razem pokażę Wam jak przygotować makaron z sosem pomidorowym i pesto. Jeśli wcześniej przygotowaliście sobie pesto, to obiad przygotujecie w kilka chwil.
Przepis na pesto z bazylii znajdziecie TUTAJ.
Makaron z sosem pomidorowym i pesto – składniki
- makaron spaghetti
- puszka pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- oliwa z oliwek
Makaron z sosem pomidorowym i pesto – przepis
W międzyczasie kiedy będzie się nam gotował makaron (powinien być al dente), przygotujemy sos pomidorowy.
Obejrzyj nasze filmy:
Na patelni, na odrobinie oliwy szklimy posiekany czosnek. UWAGA: wrzucajcie czosnek na zimną oliwę, inaczej bardzo szybko się Wam przypadli i oliwa stanie się gorzka.
Do zeszklonego czosnku dodajemy pomidory, szczyptę oregano, bazylii, odrobinę soli i pieprzu. Całość dusimy aż pomidory zmiękną.
Ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio do sosu i dokładnie go w nim obtaczamy.
Na talerzu układamy odrobinę pesto z bazylii, a następnie makaron. Jeśli lubimy, możemy całość posypać odrobiną startego parmezanu.
Smacznego!