Włoski makaron z sosem pomidorowym i pesto

Włoski makaron z sosem pomidorowym

Kolejna propozycja z cyklu dań kuchni włoskiej. Tym razem pokażę Wam jak przygotować makaron z sosem pomidorowym i pesto. Jeśli wcześniej przygotowaliście sobie pesto, to obiad przygotujecie w kilka chwil.

Przepis na pesto z bazylii znajdziecie TUTAJ.

Makaron z sosem pomidorowym i pesto – składniki

  • makaron spaghetti
  • puszka pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • oliwa z oliwek

Makaron z sosem pomidorowym i pesto – przepis

W międzyczasie kiedy będzie się nam gotował makaron (powinien być al dente), przygotujemy sos pomidorowy.

Na patelni, na odrobinie oliwy szklimy posiekany czosnek. UWAGA: wrzucajcie czosnek na zimną oliwę, inaczej bardzo szybko się Wam przypadli i oliwa stanie się gorzka.

Do zeszklonego czosnku dodajemy pomidory, szczyptę oregano, bazylii, odrobinę soli i pieprzu. Całość dusimy aż pomidory zmiękną.

Ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio do sosu i dokładnie go w nim obtaczamy.

Na talerzu układamy odrobinę pesto z bazylii, a następnie makaron. Jeśli lubimy, możemy całość posypać odrobiną startego parmezanu.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.