Risotto to jedno z podstawowych dań kuchni włoskiej. Pomimo, że danie przygotowuje się dość prosto i szybko to cały sekret tkwi w odpowiednim ugotowaniu ryżu. Warto zatem wybrać ryż dobry jakościowo i przeznaczony do risotto. Jeśli nie musicie to nie polecam używania ryżu w torebkach – on zazwyczaj bardzo się rozgotowuje.
Najlepsze risotto to takie, w którym używanie minimalną liczbę składników, jednak tym razem postanowiłem przygotować risotto dla Polaków wykorzystując jeden ze specjałów – dynię. Jest ona niestety bardzo zapomniana jeśli chodzi o kuchnię i większość z nas myśli, że wykorzystuje się ją tylko na halloween :)
A zatem do dzieła, a właściwie do gotowania…
Obejrzyj nasze filmy:
Risotto z dynią i kurczakiem – składniki (na 4 porcje)
- 2 piersi z kurczaka
- 500 dyni
- szklanka ryżu do risotto
- 1 + 1 łyżka masła
- 4 szalotki
- szczypta kurkumy
- szczypta curry
- 1/2 szklanki mleka
- ok. 1 l bulionu
- 20g parmezanu
- pieprz
- sól
Risotto z dynią i kurczakiem – przepis
Na 1 łyżce masła szklimy drobno posiekaną szalotkę.
Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pokrojoną dynię i całość chwilę smażymy (uważając aby kurczak nie przywarł do dna). Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy ryż i cały czas mieszając smażymy wszystko przez 1-2 minuty. Dodajemy mleko i 1/3 bulionu. Całość dusimy, dość często mieszając. Jak ryż wchłonie cały płyn, dolewamy kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy aż ryż będzie al dente. W międzyczasie dodajemy do risotto kurkumę i curry.
Do risotto dodajemy łyżkę masła (sprawi to, że danie będzie bardzo kremowe i delikatne), parmezan i mieszamy. Risotto przekładamy na talerze i podajemy :)
Smacznego!
A czy można użyć zwykłego, białego ryżu w torebkach? Czy koniecznie musi być specjalny ryż?
Możesz użyć również takiego ryżu. Tylko nie gotuj go w torebkach bo za bardzo się poskleja.