Risotto z dynią i kurczakiem

Risotto z dynią i kurczakiem

Risotto to jedno z podstawowych dań kuchni włoskiej. Pomimo, że danie przygotowuje się dość prosto i szybko to cały sekret tkwi w odpowiednim ugotowaniu ryżu. Warto zatem wybrać ryż dobry jakościowo i przeznaczony do risotto. Jeśli nie musicie to nie polecam używania ryżu w torebkach – on zazwyczaj bardzo się rozgotowuje.

Najlepsze risotto to takie, w którym używanie minimalną liczbę składników, jednak tym razem postanowiłem przygotować risotto dla Polaków wykorzystując jeden ze specjałów – dynię. Jest ona niestety bardzo zapomniana jeśli chodzi o kuchnię i większość z nas myśli, że wykorzystuje się ją tylko na halloween :)

A zatem do dzieła, a właściwie do gotowania…

Risotto z dynią i kurczakiem – składniki (na 4 porcje)

  • 2 piersi z kurczaka
  • 500 dyni
  • szklanka ryżu do risotto
  • 1 + 1 łyżka masła
  • 4 szalotki
  • szczypta kurkumy
  • szczypta curry
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok. 1 l bulionu
  • 20g parmezanu
  • pieprz
  • sól

Risotto z dynią i kurczakiem – przepis

Na 1 łyżce masła szklimy drobno posiekaną szalotkę.

Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pokrojoną dynię i całość chwilę smażymy (uważając aby kurczak nie przywarł do dna). Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy ryż i cały czas mieszając smażymy wszystko przez 1-2 minuty. Dodajemy mleko i 1/3 bulionu. Całość dusimy, dość często mieszając. Jak ryż wchłonie cały płyn, dolewamy kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy aż ryż będzie al dente. W międzyczasie dodajemy do risotto kurkumę i curry.

Do risotto dodajemy łyżkę masła (sprawi to, że danie będzie bardzo kremowe i delikatne), parmezan i mieszamy. Risotto przekładamy na talerze i podajemy :)

Smacznego!

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.