Pomysł na kurczaka w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa.

Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania.

Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może ją wykonać.

Kurczak w pomarańczach – składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • dwa pomarańcze,
  • sok z ½ cytryny,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz i olej do smażenia

Kurczak w pomarańczach – przepis:

Aby tą potrawę wykonać musimy zacząć od umycia kurczaka, rozbijamy go z obu stron i nacieramy solą i pieprzem. Możemy je przekroić wzdłuż na pół. Lekko skrapiamy sokiem z cytryny i wsadzamy do lodówki na około 20 minut.

Następnie myjemy pomarańcze. Jedną przekrajamy na pół i wyciskamy sok. Druga połówkę i cały owoc obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki.

Jajko rozkłócimy, wlewamy pozostały sok z cytryny i pomarańczy. Plastry mięsa zanurzamy w masie jajecznej a potem w bułce tartej. Smażymy z jednej strony na rozgrzanym oleju. Przewracamy na drugą, obkładamy plastrami pomarańczy. Podsmażamy a później dusimy pod przykryciem aby pomarańcze się dogrzały i puściły sok.

Możemy podać z ziemniakami i surówką z kapusty, papryki i innych warzyw.

 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.