Kurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa.
Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania.
Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może ją wykonać.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- dwa pomarańcze,
- sok z ½ cytryny,
- jajko,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz i olej do smażenia
Kurczak w pomarańczach – przepis:
Aby tą potrawę wykonać musimy zacząć od umycia kurczaka, rozbijamy go z obu stron i nacieramy solą i pieprzem. Możemy je przekroić wzdłuż na pół. Lekko skrapiamy sokiem z cytryny i wsadzamy do lodówki na około 20 minut.
Następnie myjemy pomarańcze. Jedną przekrajamy na pół i wyciskamy sok. Druga połówkę i cały owoc obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki.
Jajko rozkłócimy, wlewamy pozostały sok z cytryny i pomarańczy. Plastry mięsa zanurzamy w masie jajecznej a potem w bułce tartej. Smażymy z jednej strony na rozgrzanym oleju. Przewracamy na drugą, obkładamy plastrami pomarańczy. Podsmażamy a później dusimy pod przykryciem aby pomarańcze się dogrzały i puściły sok.
Możemy podać z ziemniakami i surówką z kapusty, papryki i innych warzyw.
Smacznego!
Kurcza i pomarańcza bardzo do siebie pasują, pycha! :)
Czasem, niebanalne połączenia są najlepsze :)