Kurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym.
Jest proste i nie wymaga od nas dużego zaangażowania. Nawet ten, który nie garnie się specjalnie do kuchni może je wykonać sam i z całą pewnością będzie niezwykle smaczne.
Kurczak w sosie jabłkowym – składniki
- 2 podwójne piersi kurczaka,
- 1,5 szklanki soku jabłkowego,
- 5 ząbków czosnku,
- zioła prowansalskie,
- 1-2 papryczki chili,
- maggi,
- natka pietruszki,
- oliwa,
- mąka,
- olej
- szczypiorek do dekoracji
Kurczak w sosie jabłkowym – przepis
Rozpoczynamy od przygotowania fileta. Należy pokroić go w małe kawałki zalać oliwą i maggi. Prócz tego należy je oprószyć dużą ilością ziół prowansalskich. Tak przygotowany kurczak wędruje do lodówki na dwie godziny.
Obejrzyj nasze filmy:
Po tych dwóch godzinach czasie kroimy czosnek w słupki, mięso obtaczamy w mące i smażymy. Po chwili wyciągamy mięso i na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, chili.
Gdy te warzywa puszczą aromat ponownie wkładamy mięso i zalewamy pół szklanki soku jabłkowego.
Gdy sos nabierze już klarownej konsystencji natkę pietruszki szczypiorek i pozostały sok dodajemy do mięsa i chwilę dusimy.
Czas wykonania dania nie przekracza 45 minut.
Smacznego!