Kurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym.

Jest proste i nie wymaga od nas dużego zaangażowania. Nawet ten, który nie garnie się specjalnie do kuchni może je wykonać sam i z całą pewnością będzie niezwykle smaczne.

Kurczak w sosie jabłkowym – składniki

  • 2 podwójne piersi kurczaka,
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • 1-2 papryczki chili,
  • maggi,
  • natka pietruszki,
  • oliwa,
  • mąka,
  • olej
  • szczypiorek do dekoracji

Kurczak w sosie jabłkowym – przepis

Rozpoczynamy od przygotowania fileta. Należy pokroić go w małe kawałki zalać oliwą i maggi. Prócz tego należy je oprószyć dużą ilością ziół prowansalskich. Tak przygotowany kurczak wędruje do lodówki na dwie godziny.

Obejrzyj nasze filmy:

Po tych dwóch godzinach czasie kroimy czosnek w słupki, mięso obtaczamy w mące i smażymy. Po chwili wyciągamy mięso i na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, chili.

Gdy te warzywa puszczą aromat ponownie wkładamy mięso i zalewamy pół szklanki soku jabłkowego.

Gdy sos nabierze już klarownej konsystencji natkę pietruszki szczypiorek i pozostały sok dodajemy do mięsa i chwilę dusimy.

Czas wykonania dania nie przekracza 45 minut.

Smacznego!