Domowa shoarma z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań :) Więc jak tylko nadarzy się okazja staram się namówić Madzię aby przygotowała taki obiadek :) Ze względu na dodatki danie to nie będzie zbyt dietetyczne ale nie poradzę nic na to, że jest pyszne i od czasu do czasu należy sobie na taką przyjemność pozwolić…
Najlepiej do shoarmy pasują frytki, sos czosnkowy i szybka sałatka. Przepis na sałatkę znajdziecie TUTAJ, a na sos czosnkowy TUTAJ.
Poniżej składniki i sposób przygotowania shoarmy, zapraszam do lektury i udanego gotowania :)
Obejrzyj nasze filmy:
Domowa shoarma z kurczaka – składniki (na 2 porcje)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki nasion kolendry
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- oliwa
- sos czosnkowy
Domowa shoarma z kurczaka – przepis
Wszystkie przyprawy dokładnie ucieramy w moździerzu.
Mięso kroimy w średniej grubości paski, dodajemy odrobinę oliwy i przygotowaną mieszankę przypraw. Dokładnie mieszamy, przykrywamy mięso i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby wchłonęło cały aromat przypraw.
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni. Nie musimy już dodawać oleju do smażenia, bowiem mięso było marynowane w oliwie.
Shoarmę podajemy z frytkami i sosem czosnkowym.