Jajka faszerowane na 2 sposoby
Przystawki, przekąski, sosy

Jajka faszerowane na 2 sposoby

Jajka faszerowane na 2 sposoby to propozycja na pyszną przystawkę nie tylko na świąteczny stół, ale również na spotkanie i przyjęcie rodzinne. Tą przystawkę możemy przygotować w kilka chwil. Do jajek faszerowaną nie potrzebujemy wymyślnych składników, wystarczą te podstawowe.

Pokażę Wam jak przygotować jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami, a także szynką i żółtym serem.

Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami

Składniki

  • 5 jajek
  • 100g fety
  • 8 suszonych pomidorów
  • szczypta pieprzu

Przepis

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół. Ze środka wydrążamy żółtko, które rozgniatamy w misce. Dodajemy pokruszoną fetą, pokrojone w bardzo drobną kosteczkę suszone pomidory i całość rozgniatamy widelce, aż do połączenia się składników. Tak przygotowanym farsz nakładamy na białka. Możemy jajka udekorować świeżym koperkiem.

Jajka faszerowane szynką i żółtym serem

Składniki

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 100g szynki konserwowej
  • 50g sera żółtego
  • szczypta pieprzu
  • odrobina świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu

Przepis

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie kroimy na pół, wydrążamy żółtka i w misce rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojoną szynkę, oraz starty na drobnej tarce ser żółty. Szczypiorek drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy z odrobiną majonezu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przygotowanym farszem nadziewamy pozostałe białka.

Jajka faszerowane na 2 sposoby
Jajka faszerowane na 2 sposoby

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze