Jajka faszerowane na 2 sposoby to propozycja na pyszną przystawkę nie tylko na świąteczny stół, ale również na spotkanie i przyjęcie rodzinne. Tą przystawkę możemy przygotować w kilka chwil. Do jajek faszerowaną nie potrzebujemy wymyślnych składników, wystarczą te podstawowe.
Pokażę Wam jak przygotować jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami, a także szynką i żółtym serem.
Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami
Składniki
- 5 jajek
- 100g fety
- 8 suszonych pomidorów
- szczypta pieprzu
Przepis
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół. Ze środka wydrążamy żółtko, które rozgniatamy w misce. Dodajemy pokruszoną fetą, pokrojone w bardzo drobną kosteczkę suszone pomidory i całość rozgniatamy widelce, aż do połączenia się składników. Tak przygotowanym farsz nakładamy na białka. Możemy jajka udekorować świeżym koperkiem.
Obejrzyj nasze filmy:
Jajka faszerowane szynką i żółtym serem
Składniki
- 5 jajek
- szczypta soli
- 100g szynki konserwowej
- 50g sera żółtego
- szczypta pieprzu
- odrobina świeżego szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
Przepis
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie kroimy na pół, wydrążamy żółtka i w misce rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojoną szynkę, oraz starty na drobnej tarce ser żółty. Szczypiorek drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy z odrobiną majonezu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przygotowanym farszem nadziewamy pozostałe białka.
Smacznego!