Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami to bardzo prosta i szybka przystawka. Przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę, świetnie sprawdzi się jako alternatywa do „zwykłych” jajek z majonezem.
Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami to także pyszne, pełne białka danie śniadaniowe. Nie dość, że jest łatwe w przygotowaniu, to jeszcze świetnie wygląda i smakuje.
Jajka podajemy z sosem majonezowo- musztardowym. Połączenie smaków będzie niesamowite! Z tymi jajkami nadziewanymi fetą i suszonymi pomidorami możesz mieć bogaty w białko posiłek, który jest zarówno pyszny, jak i zdrowy.
Obejrzyj nasze filmy:
Poniżej znajdziecie listę składników i przepis.
Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami składniki
- 6 jajek
- 120g sera feta
- 8 suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
Składniki na sos
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami przepis
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupki. Studzenie jajek ma na celu zatrzymanie procesu gotowania jajek. Warto wiedzieć jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały
Kroimy na pół i wyciągamy żółtko. Żółtko przekładamy do miseczki. Do miseczki dodajemy fetę i przy pomocy widelca rozgniatamy. Pomidory wyciągamy z zalewy i ja je dodatkowo delikatnie osuszam. Nie chcę mieć nadmiaru tłuszczu i oliwy w farszu. Pomidory bardzo drobno kroimy. Dodajemy pokrojone bardzo pomidory suszone, szczyptę soli, pieprzu i mieszamy.
Białka faszerujemy przygotowanym farszem.
Z majonezu, musztardy i jogurtu naturalnego robimy sos. A następnie na chwilę przed podaniem jajek faszerowanych na stół polewamy je przygotowanym sosem.
Smacznego!