Kuchnia powinna być praktyczna, ale warto zadbać o to, by była także ładna, ponieważ w takiej kuchni gotuje się o wiele przyjemniej. To właśnie dlatego wiele osób wybiera sprzęt kuchenny, który swoimi walorami wizualnymi wzbogaci wnętrze. Nie trzeba być znawcą w temacie dekorowania wnętrz, aby poprawić jakość wystroju, a jednym z dobrych i często wykorzystywanych sposobów, jest łączenie ze sobą kontrastów, na przykład tradycyjnych garnków emaliowanych, z nowoczesną kuchnią indukcyjną. Czy ma to sens, skoro garnki tego typu niewiele zmieniły się od czasów w których używały ich nasze babcie, a kuchnia indukcyjna jest całkiem świeżą i nowoczesną konstrukcją? Okazuje się, że tak, ponieważ garnki emaliowane mają wszystko co potrzebne, aby dobrze współpracować z płytą grzewczą.
Kuchnia powinna być praktyczna, ale warto zadbać o to, by była także ładna, ponieważ w takiej kuchni gotuje się o wiele przyjemniej. To właśnie dlatego wiele osób wybiera sprzęt kuchenny, który swoimi walorami wizualnymi wzbogaci wnętrze. Nie trzeba być znawcą w temacie dekorowania wnętrz, aby poprawić jakość wystroju, a jednym z dobrych i często wykorzystywanych sposobów, jest łączenie ze sobą kontrastów, na przykład tradycyjnych garnków emaliowanych, z nowoczesną kuchnią indukcyjną. Czy ma to sens, skoro garnki tego typu niewiele zmieniły się od czasów w których używały ich nasze babcie, a kuchnia indukcyjna jest całkiem świeżą i nowoczesną konstrukcją? Okazuje się, że tak, ponieważ garnki emaliowane mają wszystko co potrzebne, aby dobrze współpracować z płytą grzewczą.
Wybierając garnki na płytę indukcyjną należy zwracać uwagę przede wszystkim na to, aby ich dno było równe i płaskie, bez wgłębień i wypukłości. Jeżeli dno będzie płaskie, wówczas cała jego powierzchnia będzie przywierać do płyty, dzięki czemu garnek będzie nagrzewał się równomiernie. W przypadku gdyby dno było delikatnie wypukłe lub wklęsłe, temperatura w jednym miejscu będzie zbyt wysoka, a w drugim zbyt niska, przez co potrawy mogą zacząć przywierać, choć to akurat nie jest najgorsze. Najgorszą możliwością jest uszkodzenie w ten sposób struktury emalii, a aby to lepiej sobie zobrazować, należy wiedzieć czym jest emalia. Powłoka ta jest substancją powstałą na bazie sproszkowanego szkła, a ma ona za zadanie zabezpieczyć stal zarówno przed przedostawaniem się z niej substancji chemicznych do potraw, jak i przed działaniem ognia. Mimo to emalia posiada delikatną strukturę, która może zostać uszkodzona przez nagły wzrost temperatury lub różnicę temperatur. Dlatego tak ważnym jest, aby garnek nagrzewał się stopniowo i równomiernie. Pomaga w tym płaskie dno, ale warto mimo wszystko zachować ostrożność. Jeśli wyciągamy garnek z lodówki, na wszelki wypadek nie stawiajmy go od razu na maksymalną temperaturę, tylko pozwólmy mu nagrzać się powoli. Oczywiście używanie garnków emaliowanych to nie tylko zasady, których należy przestrzegać, ale także wiele zalet. Skoro emalia używana jest w celu zabezpieczenia stali przed działaniem ognia, to łączenie garnków emaliowanych z nowoczesną kuchnią indukcyjną jest bardzo dobrym pomysłem, ponieważ powierzchnia garnka nie będzie miała styczności z płomieniem. Co więcej, dno garnków emaliowanych jest zwykle grubsze od tych spotykanych w nowszych garnków ze stali nierdzewnej. Grubsze dno pozwala dokładniej nagrzać garnek, przez co nie dostaje on temperatury zbyt szybko, a to znacznie zmniejsza ryzyko przywierania potraw. Co więcej, sama emalia także zmniejsza to ryzyko, choć należy pamiętać, że podczas zapiekania lub duszenia należy używać chociaż odrobiny tłuszczu. Emalia poza wspomnianymi wcześniej funkcjami ochronnymi, bardzo często jest także ceniona za walory estetyczne. Takie garnki nie muszą być jednobarwne, choć i one są bardzo ładne, ale bardzo często pokrywane są różnorodnymi wzorami. Jeśli wybierzemy garnki pokryte wzorami o tej samej tematyce, wówczas staniemy się posiadaczami bardzo atrakcyjnego i niepowtarzalnego zestawu, który będzie stanowił interesujący kontrast dla nowoczesnej kuchni indukcyjnej, co znacznie upiększy wystrój kuchni.
Obejrzyj nasze filmy:
Garnki emaliowane najczęściej kojarzone są z kuchnią naszych babć i nic w tym dziwnego, bowiem dawniej były one bardzo często używane. Z czasem zostały one wyparte przez garnki wykonane z samej stali nierdzewnej, ale w ostatnim czasie można zauważyć powrót garnków emaliowanych do łask. Wpływa na to kilka czynników, przy czym należy wspomnieć, ze dzisiejsza emalia jest bardziej wytrzymała od tej dawnej.
Garnki tego typu są ładne i bardzo praktyczne, szczególnie jeśli używamy je na kuchni indukcyjnej. Oznacza to, że łączenie tradycji z nowoczesnością nie musi być tylko eksperymentem mającym na celu sprawdzić, czy będą się one dobrze komponować ze sobą, bowiem używanie garnków emaliowanych na płycie indukcyjnej jest po prostu praktyczne.
Źródło Naczynia.Olkusz.PL